Upoznajte IKEA Klippan - presvlake od recikliranog teksasa

IKEA je još jedna u nizu kompanija koja se odlučila da podigne svest svojih potrošača kada je u pitanju reciklaža.

Upravo zato je i odlučila da se udruži sa holandskim pionirom u proizvodnji tekstila – MUD Jeans-om i na tržište donese potpuno nove a ipak tako stare KLIPPAN presvlake za sofe, napravljenje od recikliranog teksasa.

Da, dobro ste čuli. Ove šarmantne presvlake su deo ograničene kolekcije koja sadrži 40% recikliranog istrošenog teksasa, što zapravo znači da u svakoj presvlaci imamo po dva para starih farmerki.

U poređenju sa standardnom industrijskom metodom proizvodnje teksasa, svaka IKEA navlaka napravljena na ovaj način štedi i do 27.000 litara vode, te smanjuje emisiju ugljenika za neverovatnih 67%.

Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se u Evropi godišnje proda blizu 500 miliona farmerki, jasno je koliko ovo udruživanje IKEA kreativaca sa vodećim timom MUD Jeans-a znači za čitavu planetu.

Tome dodajemo i statistiku koja kaže kako svaki Evropljanin u proseku ima 7 pari farmerica od kojih su dva komada u startu otpisana s obzirom da ih nikad ne nosi.

Nakon upotrebe, većina ovog neizostavnog modnog detalja završi na deponiji ili se jednostavno spaljuje. Tek nešto manje od 1% njih se koristi kao materijal za novu odeću.

Čelnici pomenutih kompanija se slažu da su KLIPPAN prostirke idealan način da se kupcima pomogne da osveže svoje sofe, ali da istovremeno starom teksasu podare potpuno novi život.

Morate priznati da prve slike deluju krajnje ohrabrujuće.

Jedina mana je što je reč o ograničenoj kolekciji koja će se prodavati samo na sledećih devet evropkih tržišta: Holandija, Nemačka, Velika Britanija, Irska, Austrija, Švajcarska, Belgija, Francuska i Italija.

Izvor: livingetc.com

Povezane teme