Space10 Lab želi da sve postane mobilno

Kao najveći prodavac nameštaja na svetu, nije iznenađujuća činjenica da u svakoj kući, stanu ili kancelariji možete pronaći barem jedan IKEA proizvod…

Sada, ovaj švedski gigant želi da promeni način na koji koristimo prostor, uz Space10: novi odsek za istraživanje i razvoj posvećen izučavanju budućih mogućnosti prodajne industrije, dizajna radnog prostora i urbane mobilnosti. Kroz Space10, IKEA će razviti koncepte koji štede prostor, ali nam istovremeno štede i vreme.

Kako sve više autonomnih vozila kruže našim ulicama, možda ćemo morati da razmotrimo strukturu izgrađenog okruženja. Sa IKEA Lab Space on Wheel konceptom, neki servisi koji trenutno imaju stacionirani prostor unutar građevina, verovatno će uskoro moći da postanu mobilni. Danas na primer, znamo za mobilne sladoledžije i različite vrste brze hrane, a ti modeli imaju snažan uticaj na Space10 dispenzer lekova, koji za cilj ima eliminisanje odlaska u apoteku u budućnosti.

IKEA projekat se ne zaustavlja samo na tome. Space10 stvari prenosi na novi nivo, sa idejama poput mobilnog hotela, koji bi imao individualne gostinjske sobe, sposobne da se kreću po gradu. Zamislite koliko bi bilo dobro spavati sat vremena duže, jer se vaša hotelska soba kreće prema aerodromu dok se vi spremate za put? Kada stignete do svoje destinacije, umorni putnik sa rezervacijama za isti hotel može se jednostavno ukrcati u svoju sobu i otpočeti sa opuštanjem i pre nego što napusti aerodrom. Čak će i veće grupe turista, sa dosta želja za razgledanje grada imati beneficije od ovog sistema, jer svaki svoj dan na nekoj destinaciji mogu započeti nadomak druge atrakcije, smanjujući sebi troškove prevoza i muku pronalaženja najbržeg puta do neke destinacije.

Space10 se takođe nada da ovakva mobilnost može imati koristi i u sferi rada, uz njihov Flexible Workspace koncept. Čak i uz poslednje inovacije u tehnologiji video konferencija, postoje trenuci u kojima su uživo sastanci jednostavno neophodni. Sa mobilnim kancelarijama, nećete imati mnogo muke kada idete iz jednog kraja grada u drugi, jer možete raditi sve dok ne stignete do sedišta svoje firme ili lokacije odabrane za sastanak. Kompanija koja ima nekoliko mobilnih kancelarija može ih postaviti na više lokacija u gradu tokom večernjih časova, olakšavajući svojim zaposlenima povratak kući. Kada dođe jutro, prevoz do posla i rad otpočinju istovremeno, sa svim jedinicama koje se sastaju na jednom lokalitetu tokom dana.

Povećanje u mobilnim uslugama takođe može promeniti važnost pogodnosti kada se radi o nekretninama i odabiru mesta za život. Marketi sveže hrane, bakalnice i ekspoziture banaka na točkovima mogu pretvoriti trenutno nepoželjne delove grada u veoma poželjne.

Pitate se ko još može imati koristi od svih ovih usluga na točkovima? Najkraće rečeno, skoro svako od nas. Zauzeti profesionalci koji tokom jednog dana moraju doći do više mesta, mogu uraditi više posla dok su na putu ka svom domu. Obaveze koje imate u svom domu, poput kupovine i sličnih stvari, mogu se uraditi usput, tokom radnog dana, jer ste uvek u pokretu, a vaš rad ne mora da prestaje.

Iako je IKEA brend poznat po svojim komadima nameštaja koji transformišu jedan prostor, moramo priznati da se ideje koje dolaze od Space10 Lab dopadaju većini ljudi.

N.Đ.

Izvor: Dornob

Povezane teme