IKEA posuđe koje budi tradiciju

Ovog aprila kompanija IKEA je kreirala neke nove proizvode VARDAGEN serije svakodnevnog posuđa i pribora za jelo tradicionalnog stila.

Dizajnirana za pripremanje hrane i postavljanje stola, ova kolekcija uključuje tiganje, lonce, posuđe i proizvode od stakla. Kreirani od skromnih materijala kao što su čisto staklo, kamen i metal, cilj je bio da se stvore dugotrajni komadi koji nikada ne izlaze iz mode. Svaki predmet VARDAGEN serije poseduje svoju dušu, kombinujući tradicionalne oblike i detalje, koji evociraju uspomene iz prošlosti i stvaraju nove. 

VARDAGEN ŠERPE

VARDAGEN kolekcija je sačinjena od robusnih šerpi ispunjenih karakterom i dušom. Ove šerpe stvaraju podjednaku i energetski efikasnu toplotu koja redukuje rizike zagorevanja hrane i za to duguje zahvalnost svojoj bazi od nerđajućeg čelika sa slojem aluminijuma koji se nalazi u njenoj sredini. Detalji kao što su bakarne nitne na rukohvatima pružaju posuđu iz ove serije vezu sa tradicijom koja je na taj način postala njihov neraskidivi deo.

"Naša ideja je bila da kreiramo dizajn vanvremenske kolekcije, koja može da obavlja posao iz godine u godinu, i u svakom domaćinstvu. Kombinovali smo glatke oblike sa vidljivim detaljima, kao što su bakarni držači, čime smo reflektovali jednostavne, iskrene i ključne stvari u životu. Veza sa istorijom i tradicionalnom izradom je veoma važna za uspeh svakog predmeta iz kolekcije. Naža želja je bila da ova linija proizvoda stvori osećaj tople prepoznatljivosti i u isto vreme postane sastavni deo u kreiranju predivnih, novih uspomena."

VARDAGEN TEPSIJE

Tradicionalne posude za spremanje kolača, pita i vekni hleba čine VARDAGEN seriju za pečenje hrane u rerni. Ukalupljeni u anodiziranom aluminijumu, ovi komadi su veoma izdržljivi i čvrsti, dok u isto vreme mogu biti i reciklirani. Činjenica da su VARDAGEN tepsije neobložene pruža ovim predmetima duži vek trajanja nego što ga imaju klasične teflonske posude i ne predstavlja nikakvu razliku u krajnem rezultatu kao što njihov dizajner Dejvid Grnat može i da potvrdi.

"Pre nego što su razvijene VARDAGEN posude za rernu, tim kuvara je imao veliko zadovoljstvo testiranja velikog broja kolača i torti. Razlog ovome je bio taj što smo želeli da proverimo da li postoji velika razlika između pečenja u klasičnim teflonskim tepsijama i našima koje koriste ovu specijalnu tehniku izrade. Oba postupka su završena idealnim rezultatima i odgovor je bio da ne postoji bilo kakva vidna razlika, kako u pripremanju, tako ni u ukusu konačnog proizvoda. Imajući u vidu rezultate ovog ukusnog istraživanja, mi smo odlučili da kreiramo VARDAGEN posude bez teflonske presvlake, kako bi ljudi mogli da uživaju u njima tokom godina koje dolaze."

VARDAGEN POSUĐE I STAKLENI PROIZVODI

Stakleni proizvodi i posuđe kolekcije VARDAGEN su dizajnirani da predstavljaju vanvremenske, tradicionalne i izdržljive predmete za domaćinstvo. Velika pažnja je poklonjena detaljima i mekanim, okruglim oblicima koji stvaraju zadivljujuće ramove za piće ili hranu na stolu. VARDAGEN posuđe uključuje činije različitih veličina koje mogu biti korišćene za serviranje hrane, ili regularnih svakodnevnih supa i salata, dok VARDAGEN stakleni servisi nude tradicionalne čaše sa umetničkim osećajem.

N.Đ.

Povezane teme