Unikatni sto od starog drveta i lanca

Da li više volite nameštaj koji je unikatan i jedinstven, ili onaj koji možete kupiti u svakoj prodavnici?

Ako pripadate ovoj prvoj grupi ljudi, onda će vam se naš današnji tekst svakako dopasti. U pitanju je sto koji je napravljen od odbačenih materijala, koji su iskombinovani na veoma interesantne načine. Ovo svakako može biti projekat uradi sam za sve one koji su malo veštiji i vičniji ručnim radovima, odnosno onima koji imaju dovoljno strpljenja i sve potrebne alate, baš poput Foresta i Tiske, para koji je kreirao ovaj sto.

Oni su na ovom projektu radili zajedno tokom perioda od tri nedelje. Kako sami kažu, oni su jedan od onih parova, gde muškarac i žena imaju sasvim suprotne stilove i vole različite stvari, ali ipak savršeno funkcionišu kao celina. Za njih je ponovna upotreba materijala i stvari zajednička strast, kojoj posvećuju dosta truda i vremena.

Kada su došli na ideju da kreiraju svoj unikatni komad nameštaja, prvo što su uradili bila je poseta otpadu, gde su pronašli dugački komad robusnog i čvrstog lanca. Par dana kasnije, saznali su da se ruši obližnja građevina, gde su pronašli neverovatne komade hrastovine. Tada, su počeli da smišljaju šta od svega toga može nastati. Nakon malo vremena, oboje su se složili da bi od tog materijala mogao nastati idealan stočić za kafu. Kada znate da je ovaj komad nameštaja napravljen od starog drveta i zarđalog lanca, verovatno se u sebi kajete zbog svih naizgled neupotrebljivih stvari koje ste i sami bacilli.

Od drveta koje su dobili na mestu rušenja građevine, napravili su gornju ploču svog stola. Uzeli su petnaest dasaka i zalepili ih, išmirglali i obradili tako da se na njima ne vidi ni jedan trag propadanja. Nakon toga, morali su da naprave šupljinu koju će popuniti lanac, koji je u ovom dizajnu dobio ulogu nogara.

Za nogare je korišćeno po dva metra ovog zarđalog lanca. Naravno, pre nego što su započeli rad sa lancem, oni su ga očistili i sredili, pa je donekle dobio svoj stari sjaj. Kada su pravili nogare, svaka karika lanca je odvojeno varena za drugu, da bi na kraju svaki spoj i deo lanca bio ispoliran do visokog sjaja. Kada su napravili prvu nogaru, testirali su njenu izdrživost do težine od 170 kilograma, da bi je potom tretirali anti-korozivnom bojom kada su je pričvrstili za sto.

Krajnji rezultat njihovog projekta je sto koji ima svoj karakter i stil. Detalji lanca i predivna struktura drveta dali su im mogućnost da naprave nešto što je unikatno i samo njihovo, a kako oni kažu, mnogo više uživaju u dizajnima koje sami stvore, nego u onima koje mogu kupiti i koje poseduje svaka druga kuća.

Takođe, oni su svom dizajnu stola dodali i stolicu u istom stilu, napravljenu od odbačenog trupca koji je tretiran na veoma interesantan način. Njemu je takođe dodat deo lanca u vidu nogara, koji je tretiran anti-korozivnom farbom, koja je namerno prolivena i po površini drveta.

Tokom svog rada na ovom projektu, tačnije, kada su obrađivali drvo i pripremali ga za njegovu novu ulogu gornje ploče stola, otkrili su fenomenalni šareni šablon drveta ispod fleka koje su ga na neki način učinile neupotrebljivim. Brušenjem drveta koje je staro 30 godina, oni su kreirali snažnu strukturu i naglasili njegove neverovatne boje.

Na osnovu njihovih izraza lica, koje možete videti u našoj galeriji dok poziraju pored svog novog stola, možemo zaključiti da su zadovoljni rezultatom.

N.Đ.

Povezane teme

02.07.2024 Ideje

Kako da peškiri dugo ostanu mekani?

Sigurno vam je poznata situacija kada kupite gomilu potpuno novih peškira. Oni su novi, paperjasti, penušavi i mekani.

29.06.2024 Ideje

Teksture na zidu uz pomoć metle

Nema potrebe da kupujete skupe alate ili da plaćate dekoratera koji će transformisati sobe u vašem domu. Pored standardnih ukrašavanja uz pomoć samolepljive trake, četke i valjka,...

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.