Uradi - sam zidni sat od epoksidne smole koji možete napraviti već ovog vikenda

U svetu dekoracije, stvaranje unikatnih komada koji ističu individualnost i kreativnost postalo je izuzetno popularno.

Jedan od takvih projekata je izrada zidnog sata od epoksi smole. Ova tehnika omogućava vam da stvorite personalizovan i jedinstven sat koji će istovremeno biti funkcionalan i estetski privlačan element u vašem domu. Kombinacija epoksi smole sa različitim bojama, dodacima ili ukrasima omogućava vam da eksperimentišete i kreirate sat koji odražava vašu estetiku i stil.

Uz malo kreativnosti i truda, možete transformisati prostor svoje sobe ili bilo kog drugog dela doma, dodajući mu ne samo praktičnost već i dozu originalnosti i lepote.  Evo kako možete napraviti zidni sat od epoksi smole!

POTREBAN MATERIJAL:

 • Drveni krug za osnovu sata (možete ga kupiti ili napraviti)
 • Satni mehanizam (uključujući kazaljke)
 • Epoksidna smola (komponente A i B, odnosno smola i učvršćivač)
 • Boje ili pigmenti (po želji)
 • Plastična čaša ili posuda za mešanje
 • Drveni štapići za mešanje
 • Kalupi za stvaranje reljefa ili tekstura (opet, po želji)
 • Pištolj za lepljenje (za pričvršćivanje satnog mehanizma)
 • Zaštitne rukavice
 • Masni papir ili plastična folija (za zaštitu radne površine)
 • Fen za kosu

POSTUPAK:

Priprema radne površine: Postavite masni papir ili plastičnu foliju na radnu površinu kako biste zaštitili površinu od eventualnih prolivenih materijala.

Priprema baze i satnog mehanizma: Postavite drveni krug za osnovu sata na radnu površinu. Pričvrstite satni mehanizam na drvenu osnovu koristeći pištolj za lepak prema uputstvu proizvođača.

Priprema smole: Pomešajte komponente A i B epoksidne smole prema uputstvu u plastičnoj čaši ili posudi za mešanje. Temeljno promešajte smesu najmanje 2-3 minuta kako biste osigurali potpuno stapanje.

Dodavanje boje ili pigmenta: Ako želite obojiti smolu, dodajte boju ili pigment u mešavinu i ponovo promešajte dok ne postignete željenu boju.

Dodavanje tekstura ili reljefa: Ako želite dodati reljef ili teksturu na sat, koristite kalupe ili druge predmete (poput kristala, cvetova itd.) i pričvrstite ih na drvenu osnovu pomoću vrućeg lepka. Pazite da ih dobro fiksirate kako bi ostali na mestu tokom procesa sušenja smole.

Nanošenje smole na sat: Pažljivo prelijte pripremljenu smolu preko drvene osnove sata. Pazite da ravnomerno rasporedite smolu po celoj površini i da popunite sve praznine. Nakon što prelijete smolu, prevucite fen za kosu preko površine kako biste uklonili eventualne mehuriće vazduha koji su se formirali tokom mešanja i nanošenja smole.

Sušenje smole i montiranje kazaljki: Ostavite sat da se osuši. Ovo obično traje nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od debljine sloja smole i od toga gde držite sat. Nakon što se smola potpuno osuši, montirajte kazaljke na satni mehanizam.

Nakon što ste zadovoljni rezultatom, ostavite sat da se još malo osuši i stvrdne pre nego što ga montirate na zid. I to je sve! Sada imate prelepi zidni sat od epoksi smole koji će sasvim sigurno biti odličan dodatak vašem enterijeru!

Povezane teme

29.03.2024 Ideje

10 super - cool ideja za recikliranje čepova od plute (pampura)

Korišćenjem starih pampura od plute za dekoraciju doma ne samo da dodajemo lični pečat svom prostoru, već i podstičemo održivost i recikliranje.

26.03.2024 Ideje

8 inspirativnih prolećnih ideja za dekoraciju doma

Prolećna dekoracija nije samo estetska nadogradnja, već prava terapija za dušu, koja nam omogućava da se povežemo sa svežim energijama koje ovo godišnje doba donosi.

23.03.2024 Ideje

Uradi sam vaza od plastične flaše koja izgleda kao keramičko remek - delo!

Umetnost uradi sam projekata ne samo da donosi zadovoljstvo stvaranja, već često rezultira i fantastičnim i funkcionalnim komadima za kuću.

20.03.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja koja će osvežiti izgled vaše spavaće sobe

Jedan od najkreativnijih načina za osvežavanje izgleda spavaće sobe jeste pretvaranje starih majica u prelepe dekorativne jastučnice.

17.03.2024 Ideje

Tako je lako oslikati staru drvenu stolicu i koristiti je kao bočni stočić

Kombinacija restauracije i kreativnog dizajna omogućava nam da oživimo stare komade nameštaja i prilagodimo ih savremenim potrebama i stilovima uređenja.

14.03.2024 Ideje

Prolećna uradi - sam ideja: pretvorite stare konzerve u prelepe saksije za cveće

Ukrasne saksije od starih konzervi su idealne za sadnju raznovrsnog bilja, cveća ili sukulenata, jer vašem prostoru daju šarmantan i personalizovan dodir.

11.03.2024 Ideje

Praktičan držač za ključeve od reciklirane daske i starih kašika

Kombinujući funkcionalnost sa estetikom, držač za ključeve od recikliranih materijala postaje priča o transformaciji i ponovnom korišćenju materijala, koja nas ujedno inspiriše da...

05.03.2024 Ideje

Kako rešiti pojavu buđi ispod drvenih podova: saveti i trikovi

Čak i mala količina neotkrivene vlage može prodreti u pukotine na podovima i dovesti do rasta buđi za samo 24 do 48 sati.

02.03.2024 Ideje

5 super - cool TikTok ideja za dekoraciju doma

Bez obzira na to da li ste novi u svetu uradi sam projekata ili ste iskusni majstor, nudimo vam širok spektar inspirativnih ideja koje će vam pomoći da dodate lični pečat svemu što...

28.02.2024 Ideje

Najbolje metode i sredstva za čišćenje plastike

Plastični proizvodi, pogotovo oni koje koristite van svog doma, često požute i budu prljavi - evo kako da to ispravite!

25.02.2024 Ideje

Dajte lični pečat svom iznajmljenom stanu: 5 ideja za brzu dekoraciju

Dekorisanje iznajmljenog doma može biti izazov, jer želite da stvorite prostor koji odražava vaš stil i ličnost, ali istovremeno poštujete ograničenja ugovora i ne želite ulagati u...