Kako da uklonite stare tapete

Iako možda izgleda kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.

Koliko god da vam se čini lakom, ova procedura može mnogo da vas namuči i praktično dovede do ivice nerarava. U slučaju da ovaj posao obavljate u svom ličnom prostoru koji renovirate ili ste se nedavno uselili u njega sa voljenom osobom, skidanje tapeta može vrlo lako postati veoma interesantna aktivnost, posebno ako je obavljate polako i u pravom društvu.

Da biste pravilno skinuli stare tapete sa zida prvo se morate dobro naoružati strpljenjem, nakon čega je poželjno da uzmete valjak za krečenje ili jednu gušću molersku četku, koje možete umakati u toplu vodu i njima potom kvasiti svoje površine.

U slučaju da su tapete veoma stare i da prvi put krečite domaćinstvo, možete pokušati da toplu vodu nanosite različitim raspršivačima pod pritiskom, kao što su razne pumpice koje dolaze sa sredstvima za održavanje stakla, nameštaja, keramike, drveta ili metalnih predmeta.

Kada ste dobro nakvasili vaše tapete, obavezno sačekajte nekoliko minuta kako bi voda prodrla duboko i razdvojila lepak od vaše površine - nikako nemojte čekati previše dugo, jer ćete sigurno celokupan proces morati da počnete iznova.

@reclaimedsolutions Wall paper glue removal made easy. Thanks for coming to my #tedtalk #GradeUpWithGrammarly #fyp #fypシ #fypage #wallpaper #hack #diy #tip #tipsandtricks ♬ Aesthetic Girl - Yusei

Kada tapete lepo upiju, pokvasite ih još jednom i zagrebite po površini jednog dela, počnite da vučete polako i postepeno da biste odmah stekli rutinu i dobili predstavu o celokupnom stanju stvari i procesu. Kada vam ostane malo papira na zidu slobodno uzmite špahtlu i dovršite posao blagim, gotovo vodoravnim potezom, kako ne biste oštetili stari glet koji se nalazi ispod.

Tapete su napravljene iz više slojeva koji su za zidnu površinu vezani lepkom, zbog toga je veoma važno da ih uklanjate dok su još mokre i imajte uvek na umu da je jedino tako moguće njihovo pravilno odstranjivanje. Prostoriju u kojoj radite dobro zaštitite jer postupak skidanja tapeta može stvoriti neverovatan lom, da je posle završenih radova više vremena potrebno za njegovo sređivanje i raščišćavanje podnih i ostalih površina.

Tokom obavljanja posla skidanja tapeta sebi obezbedite društvo i muziku, u protivnom vam može postati veoma dosadno. Vrlo je važno napomenuti da pre započinjanja bilo kakvih daljih radova, gletovanja ili krečenja, morate sačekati da se zidovi dobro osuše. Posle svega, verovatno više nikada nećete poželeti da stavite tapete u svoje sobe, što će predstavljati sasvim normalnu reakciju na mukotrpan posao koji ste obavili.

Uvek mnogo bolju varijantu predstavlja da se umesto postavljanja tapeta opredelite za krečenje, kako biste lakše održavali zidove tokom godina i ubuduće izbegli ovolike nevolje. I ne brinite, nikada nećete zaboraviti ovu avanturu, koje ćete se sigurno uvek setiti svaki sledeći put kada pomislite na tapete, pa bilo da su i najlepše na svetu.

Povezane teme

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

30.05.2024 Ideje

Pretvorite stare diskove u originalne ramove za ogledala

Ako volite kreativne projekte i želite da dodate jedinstven pečat svom domu, pravljenje uradi sam ramova za ogledala od starih diskova je savršen način da izrazite svoju umetničku...

27.05.2024 Ideje

Kako da vam omiljeni buket cveća traje duže

Za vaš rođendan, za vašu godišnjicu, za rođenje vašeg deteta ... Ko još nije dobio prelepi buket cveća i poželeo da mu zauvek traje!

24.05.2024 Ideje

Boja za drvo: nekoliko saveta za farbanje nameštaja

Samostalno farbanje komoda ili stolica nije tako teško. Sve što treba je dobro odabrana boja za nameštaj i malo entuzijazma!