Kako da očistite sve tipove pločica

Da li vam se smučilo da gledate prljavštinu kako se taloži ispred vaših očiju na pločicama u kupatilu ili kuhinji?.

Onda je pravo vreme da napravite sami svoje Uradi sam sredstvo za otklanjanje fleka, od prirodnih sastojaka koji nisu štetni, ali su veoma efikasni u čišćenju i izgledu vaših pločica i fugni. Predstavljamo vam tri različita metoda za čišćenje svetlih, srednjih i tamnih keramičkih pločica i problematičnih površina fugni, dok svaki od njih koristi sve prirodne materijale koje verovatno već imate pri ruci kod kuće.

Materijali koji su vam potrebni:

- Soda bikarbona

- Destilovano belo alkoholno sirće

- Pakovanje sodijum karbonata za pranje

- Boreks

- Tečni deterdžent za sudove, ili sapun na bazi prirodnih ulja

- Sunđer, krpa, četka za čišćenje

- Gumene rukavice

- Činija za mešanje

Kombinacije specifičnih materijala variraju u zavisnosti za kojim od tri sredstva za čišćenje tragate i vrste vaših pločica, dok fotografija u našoj galeriji prikazuje materijale koji su potrebni za sve tri.

- Svetle pločice i čišćenje fugni - Soda bikarbona.

Ako imate fleke od vode, ili svetle mrlje u vašem talogu, trebalo bi da budete u mogućnosti da ih otklonite laganim trljanjem sa nešto sode bikarbone.

1. Uzmite sunđer sa abrazivnom stranom i potopite ga u vrelu vodu.

2. Umočite vaš mokar sunđer u sodu bikarbonu.

Zatim ribajte vaše svetle pločice i fugne sa mokrim sunđerom umočenim u sodu bikarbonu. Kada dobro natopite i istrljate svoje pločice, dobro isperite sunđer i uklonite višak sode bikarbone sa toplom vodom.

Ovo je odličan način da na brzinu osvežite vaše fugne i pločice, ali predstavlja i najjednostavniji mogući.

- Za jače fleke na vašim pločicama i fugnama, ili mestima na kojima se prljavština počela nakupljati, možete pojačati svoje čišćenje sa dodavanjem alkoholnog sirćeta sodi bikarboni u odnosu 1 prema 2.

1. Natopite vaš sunđer u nerazblaženo destilisano alkoholno sirće.

2. Očistite pločice i prljavštinu sa površina kojima je potrebnije mnogo ozbiljnije čušćenje sa sirćetom.

3. Pospite sodu bikarbonu po površini predhodno natopljenoj sirćetom i odmah ribajte sodu bikarbonu sa sunđerom ili ribaćom šetkom, kako biste zaista prodrli u pore pločica i uspeli da uklonite nečistoće iz njihovih reljefa.

Ovo je posebno efikazan način čišćenja površina oko vaših toaleta.

Nakon ribanja dobro isperite sunđer, ili koristite čistu i mokru krpu kako biste isprali ostatak sode bikarbone sa pločica i automatski ćete uočiti razliku.

- Ako imate posla sa veoma jakim flekama, koje je površina pločice poprilično upila, onda je vreme da pojačate režim čišćenja i dodate nešto boraksa i sodijum karbonata.

1. U 1/4 čaše od dva deci, sipajte sodu bikarbonu i pomešajte je sa jednom kašikom sodijum karbonata.

2. Tome dodajte jednu kašiku boraksa i malo promešajte.

3. Sipajte zatim u mešavinu jednu polovinu kašike deterdženta za sudove, ili ako imate tečni sapun na bazi biljnih ulja.

4. Mešajte ih zajedno dok ne dobijete pastu.

5. potopite sunđer u čisto destilovano alkoholno sirće i iscedite ga taman toliko da vam tečnost ne kaplje po podu.

6. Koristite sunđer natopljen sirćetom kako biste prebrisali površinu na kojoj se nalazi fleka, što može biti jedno mesto ili cela kvadratura koja je pogođena sa ovim problemom.

7. Nakon pripreme utrljajte dobro pastu koju ste ranije napravili.

Pratite linije pločica sa pastom i sunđerom ili ribaćom četkom, utrljavajući je pritom jako u pore materijala.

Isperite sunđer temeljno sa toplom vodom, ili uzmite čistu krpu i natopite je toplom vodom, kako biste isprali očićenu površinu i uklonili višak paste. Morate ponoviti ovaj postupak nekoliko puta da bi sva preostala pasta bila otklonjena, ali je nagrada za ovaj prekovremeni trud mnogo čistija površina. Ovaj metod sa pastom takođe vrlo lepo funkcioniše na površinama kade ili tuš kabine.

Jedino što je potrebno napomenuti jeste da je tokom bilo kog od ova tri postupka obavezno nositi gumene rukavice, kako ne bi došlo do opekotina, iritacije kože, jer znamo da je ona najveći i jedan od najvažnijih organa, ili narušavanja opšteg zdravlja.

Nakon korišćenja ovih prirodnih proizvoda u vašem domu, možete početi da uživate u svojim pločicama koje će sigurno ponovo blistati i sijati kao nove.

N.Đ.

Povezane teme