Kako da očistite sve tipove pločica

Više slika

Više slika

Da li vam se smučilo da gledate prljavštinu kako se taloži ispred vaših očiju na pločicama u kupatilu ili kuhinji?.

Onda je pravo vreme da napravite sami svoje Uradi sam sredstvo za otklanjanje fleka, od prirodnih sastojaka koji nisu štetni, ali su veoma efikasni u čišćenju i izgledu vaših pločica i fugni. Predstavljamo vam tri različita metoda za čišćenje svetlih, srednjih i tamnih keramičkih pločica i problematičnih površina fugni, dok svaki od njih koristi sve prirodne materijale koje verovatno već imate pri ruci kod kuće.

Materijali koji su vam potrebni:

- Soda bikarbona

- Destilovano belo alkoholno sirće

- Pakovanje sodijum karbonata za pranje

- Boreks

- Tečni deterdžent za sudove, ili sapun na bazi prirodnih ulja

- Sunđer, krpa, četka za čišćenje

- Gumene rukavice

- Činija za mešanje

Kombinacije specifičnih materijala variraju u zavisnosti za kojim od tri sredstva za čišćenje tragate i vrste vaših pločica, dok fotografija u našoj galeriji prikazuje materijale koji su potrebni za sve tri.

- Svetle pločice i čišćenje fugni - Soda bikarbona.

Ako imate fleke od vode, ili svetle mrlje u vašem talogu, trebalo bi da budete u mogućnosti da ih otklonite laganim trljanjem sa nešto sode bikarbone.

1. Uzmite sunđer sa abrazivnom stranom i potopite ga u vrelu vodu.

2. Umočite vaš mokar sunđer u sodu bikarbonu.

Zatim ribajte vaše svetle pločice i fugne sa mokrim sunđerom umočenim u sodu bikarbonu. Kada dobro natopite i istrljate svoje pločice, dobro isperite sunđer i uklonite višak sode bikarbone sa toplom vodom.

Ovo je odličan način da na brzinu osvežite vaše fugne i pločice, ali predstavlja i najjednostavniji mogući.

- Za jače fleke na vašim pločicama i fugnama, ili mestima na kojima se prljavština počela nakupljati, možete pojačati svoje čišćenje sa dodavanjem alkoholnog sirćeta sodi bikarboni u odnosu 1 prema 2.

1. Natopite vaš sunđer u nerazblaženo destilisano alkoholno sirće.

2. Očistite pločice i prljavštinu sa površina kojima je potrebnije mnogo ozbiljnije čušćenje sa sirćetom.

3. Pospite sodu bikarbonu po površini predhodno natopljenoj sirćetom i odmah ribajte sodu bikarbonu sa sunđerom ili ribaćom šetkom, kako biste zaista prodrli u pore pločica i uspeli da uklonite nečistoće iz njihovih reljefa.

Ovo je posebno efikazan način čišćenja površina oko vaših toaleta.

Nakon ribanja dobro isperite sunđer, ili koristite čistu i mokru krpu kako biste isprali ostatak sode bikarbone sa pločica i automatski ćete uočiti razliku.

- Ako imate posla sa veoma jakim flekama, koje je površina pločice poprilično upila, onda je vreme da pojačate režim čišćenja i dodate nešto boraksa i sodijum karbonata.

1. U 1/4 čaše od dva deci, sipajte sodu bikarbonu i pomešajte je sa jednom kašikom sodijum karbonata.

2. Tome dodajte jednu kašiku boraksa i malo promešajte.

3. Sipajte zatim u mešavinu jednu polovinu kašike deterdženta za sudove, ili ako imate tečni sapun na bazi biljnih ulja.

4. Mešajte ih zajedno dok ne dobijete pastu.

5. potopite sunđer u čisto destilovano alkoholno sirće i iscedite ga taman toliko da vam tečnost ne kaplje po podu.

6. Koristite sunđer natopljen sirćetom kako biste prebrisali površinu na kojoj se nalazi fleka, što može biti jedno mesto ili cela kvadratura koja je pogođena sa ovim problemom.

7. Nakon pripreme utrljajte dobro pastu koju ste ranije napravili.

Pratite linije pločica sa pastom i sunđerom ili ribaćom četkom, utrljavajući je pritom jako u pore materijala.

Isperite sunđer temeljno sa toplom vodom, ili uzmite čistu krpu i natopite je toplom vodom, kako biste isprali očićenu površinu i uklonili višak paste. Morate ponoviti ovaj postupak nekoliko puta da bi sva preostala pasta bila otklonjena, ali je nagrada za ovaj prekovremeni trud mnogo čistija površina. Ovaj metod sa pastom takođe vrlo lepo funkcioniše na površinama kade ili tuš kabine.

Jedino što je potrebno napomenuti jeste da je tokom bilo kog od ova tri postupka obavezno nositi gumene rukavice, kako ne bi došlo do opekotina, iritacije kože, jer znamo da je ona najveći i jedan od najvažnijih organa, ili narušavanja opšteg zdravlja.

Nakon korišćenja ovih prirodnih proizvoda u vašem domu, možete početi da uživate u svojim pločicama koje će sigurno ponovo blistati i sijati kao nove.

N.Đ.

Povezane teme

06.05.2024 Ideje

Napravite sami prelepe sveće od pomorandžine kore

Jednostavna i kreativna uradi sam ideja uz pomoću koje možete sami napraviti prelep mirišljavi ukras u svom domu

03.05.2024 Ideje

Uskršnja šećerna jaja

Peekaboo šećerna jaja, koja su u nekim delovima sveta deo uskršnje tradicije, izgledaju impresivno, a veoma ih lako možete i sami napraviti...

01.05.2024 Ideje

5 najboljih ideja za uskršnje cvetne aranžmane

Od vedrih cvetova do nežnih latica, odabir savršene boje za vaše uskršnje cvetne aranžmane može postaviti ton za radosnu i veselu atmosferu.

29.04.2024 Ideje

Uradi sam uskršnja korpica na 3 načina

U uskršnjoj korpici svaka sitnica nosi svoju priču, od ručno oslikanih jaja do medenih kolačića, svežeg voća i cveća koje donosi proleće.

27.04.2024 Ideje

Značaj uskršnjeg venca u vašem domu: tradicija, simbolika i kreativne ideje

Ukrašen živopisnim cvetovima, zelenilom i uskršnjim dekoracijama, uskršnji venac služi kao vizuelna centralna tačka koja dočekuje goste i postavlja ton za svečane proslave.

24.04.2024 Ideje

Kako odabrati savršenu boju fuge za pločice?

Prava fuga ne samo da značajno doprinosi vašoj odabranoj šemi pločica, već je i odgovorna za stvaranje kohezivne privlačne jedinice unutar kupatila odnosno kuhinje.

23.04.2024 Ideje

Ofarbajte uskršnja jaja pirinčem

Tokom godina, ljudi su osmislili mnoge metode za farbanje, a mi vam ovog puta pokazujemo kako da ofarbate jaja uz pomoć priniča i boje za hranu.

18.04.2024 Ideje

Kako da izbelite jaja pre uskršnjeg farbanja

Otkrivamo vam trik koji je uvek uspešan, a sasvim jednostavan. Iako se prema tradiciji uskršnja jaja farbaju crvenom bojom, u današnje vreme, to ne mora uvek biti slučaj. Jaja farb...

15.04.2024 Ideje

5 zabavnih načina za farbanje Uskršnjih jaja koje definitivno treba isprobati ovog proleća

Farbanje uskršnjih jaja jedna je od najpoznatijih i najdražih tradicija među Srbima. Ova tradicija traje već vekovima i predstavlja simbol obnove i novog života. Proces farbanja ja...

10.04.2024 Ideje

Najzdravija i najlepša boja za farbanje jaja

Ovaj uskršnji uradi sam projekat zahteva malo više truda, ali krajnji rezultat će vam pokazati koliko zapravo vredi…

07.04.2024 Ideje

Uskršnji cvetni aranžmani: jednostavne uradi - sam ideje koje će zadiviti vaše goste

Cvetovi donose živost, boju i miris u naš prostor, stvarajući atmosferu topline i radosti koja oslikava duh proleća. Uzorci cveća i pastelnih tonova postaju dominantni, stvarajući...