Obaveza koja se isplati: redovno održavanje krova na kući

Imati krov koji će dugo godina trajati nije težak zadatak a sve što je potrebno je pravilna briga...

Imati krov nad glavom je jedna od najbitinijih stvari za mnoge ljude. U bukvalnom smislu, krov je zaista bitan segment kuće, a svi vlasnici kuća žele da njihovi krovovi potraju što je duže moguće, jer saznanje da će morati da zamene krov često izgleda vrlo zastrašujuće.

Imati krov koji će dugo godina trajati nije težak zadatak. Sve što je potrebno je pravilna briga. Sledeći pravo rutinsko održavanje, svako može da zadrži krov u sjajnoj formi. Sa samo malo truda možete biti sigurni da će vaš krov trajati mnogo godina.

REDOVNO ODRŽAVANJE KROVA

Najbolji način da krov bude u tip - top formi je razvijanje aktivne rutine održavanja. Dobra vest je da ne mora da se ta rutina dogodi svaki dan. Krov treba da se očisti najmanje dva puta godišnje. Detaljno očistite i pregledajte krov početkom jeseni i ponovo početkom proleća. Razmislite o tome na ovaj način: glavni cilj održavanja krova je da sprečite štetu tako što ćete osigurati da vlaga bude daleko od krova. Sređivanjem krova u jesen i u proleće, znaćete da je vaš krov pripremljen za zimske oluje i jake letnje kiše.

Mladi par sedi na kauču dok krov prokišnjavaphoto: iStock

Dok ste tamo, treba se koncentrisati na ova tri zadatka, čišćenje površina krova, pokupite nagomilano lišće van oluka i pranje područja koje pokazuju znake mahovine. Takođe, dobro pogledajte ne bi li uočili bilo kakve znake prodora vode ili zapuštenost.

INVESTIRAJTE U PREVENTIVNE MERE

Verovatno znate staru izreku: "Unca prevencije vredi pola kilograma leka"? Dok su te reči dobar savet za život uopšte, one su dvostruko važnije kada je reč o nezi krova. Uložite malo novca u preventivu, kako ne biste morali da menjate celu strukturu kasnije.Prvo, rešavanje tavana. Uverite se da vaše potkrovlje ima odgovarajuću izolaciju. Pravilno postavljeni sloj izolacije će vam pomoći da unutrašnja temperatura u vašem domu bude stabilnija, što će sprečiti nagomilavanje vodene pare sa donje strane krova i pomoći da uštedite na troškovima grejanja/hlađenja! Nakon izolacije, radite na ventilaciji. Dobra ventilacija će takođe sprečiti nagomilavanje vodene pare i zadržaće vlagu. Bacite pogled na otvore na tavanu ka spolja. Uverite se da su potpuno bez ostataka. Ako su vaši otvori mali, razmislite o kupovini ventilatora koji će da garantuje isušivanje. Poslednji savet prevencije je da očistite grančice i skratite grane drveća ukoliko padaju ka vašem krovu.

PREPOZNAJTE PROBLEME NA VREME

Najbolji savet preventivnog održavanja koji možemo da ponudimo na sreću ne košta uopšte. Potrebno je samo da pogledate vaš krov i plafon! Ukoliko pregledate svoj krov redovno, imaćete bolji osećaj o tome kako vaš krov izgleda kada se pravilno održava i u dobroj je formi u odnosu kada nešto nije u redu. Taj osećaj će vam pomoći da uhvatite probleme rano i uradite male popravke, pre nego velika renoviranja. Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da proverite:

  • Očigledne zakrpe i pukotine
  • Napukao krov ili nedostaje crep
  • Oštećenja oko vaših dimnjaka, ventilacija i cevi
  • Mnogo vidljive šljunkovite granule (ovo izgleda kao pesak)
  • Odvaljeni oluk
  • Mahovina
  • Fleke na plafonu

Provera crepa na krovu kućephoto: iStock

Jednostavno bacite pogled na krov svaki dan kada dođete kući sa posla. Posle nekoliko nedelja, ova akcija će postati navika, a vi nećete ni morati da razmišljate o tome. Međutim, pored toga, trebalo bi da pažljivo pogledate krov posle svake velike oluje. Pazite na bilo kakve znake spoljnog oštećenja ili unutrašnjeg curenja.

ANGAŽUJTE ISKUSNOG PROFESIONALCA

Mi znamo da je Internet pun praktičnih ideja i saveta za mnoge projekte. Mi ih volimo. Ali, vaš krov je jedan od nekoliko oblasti u kojima zaista treba zaposliti profesionalca. Ne samo da rad na krovu nosi bezbednosni rizik, već ako niste sigurni šta radite, možete da učinite više štete nego koristi.

Niko ne želi da bude suočen sa mogućnošću stavljanja novog krova na svom domu. Dok je, nažalost, sudbina svakog vlasnika kuće da sa tim mora da se suoči, postoji jednostavno rešenje da sebi kupite više vremena. Sve što treba da uradite je da se brinete o krovu koji već imate.

Povezane teme

18.02.2024 Gradnja

Nastavljeni radovi na revitalizaciji sportske hale u Grockoj

Očekuje se da će radovi na završetku sporstke hale u Grockoj trajati do juna 2024. godine, kada će sportska hala konačno biti predstavljena zajednici, i postati integralni deo loka...

15.02.2024 Gradnja

CornWall: inovativni biorazgradivi materijal za održivu gradnju

Napravljen je od organskog otpada a u procesu stvaranja koristi se obnovljiva energija, što znači da ovaj materijal ne samo da pruža ekološki prihvatljivu alternativu, već takođe p...

12.02.2024 Gradnja

Za transformaciju svakog prostora: trendy 3D zidne obloge od mermera

Ove obloge omogućavaju vam da stvarate intrigantne vizuelne efekte, ističući određene delove prostorije ili stvarajući iluziju dodatne dimenzije.

09.02.2024 Gradnja

Vinil ili laminat - šta odabrati?

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil p...

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.