Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

MAD Architects, poznati po svojim revolucionarnim kreacijama i impresivnim strukturama, nikada ne streme samo prosečnosti...

Njihova najnovija kreacija - aerodrom Lišui, koji se gradi usred šumovitog područja kineske provincije Džeđiang, nije izuzetak. Ovaj aerodrom odiše vizuelnom snagom, podsećajući na veliku belu pticu spremnu za let.

Iako se završetak aerodroma Lišui očekuje krajem 2024. godine, još uvek ima mnogo posla pre nego što dostigne nivo ovih izvanrednih rendera. Prema rečima čelnika studija MAD Architects, Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.

Prvi aerodrom u ovom regionu planiran je kao domaći regionalni aerodrom sa godišnjim kapacitetom od milion putnika, smešten na brežuljkastom terenu 15 kilometara jugozapadno od grada. Struktura aerodroma će se uzdići skoro 79 stopa i obuhvatiće površinu od 130.000 kvadratnih metara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HYPEBEAST (@hypebeast)

Unutrašnjost će biti očaravajuće oblikovana zakrivljenim drvenim detaljima i velikim centralnim krovnim prozorom, omogućavajući obilju prirodne svetlosti da prožme prostor. Planirano je da se obezbedi lako kretanje putnika, sa polaznim objektima smeštenim na prizemlju radi lakšeg pristupa, dok će čekaonice biti smeštene na višim spratovima.

Ovaj impresivni aerodrom će biti prekriven velikim srebrno-belim krovom koji se uzdiže poput krila ptice kako bi se savršeno uskladio sa okolnim planinama i samim tim postao svojevrsna duhovna ikona ovog regiona. Štaviše, projekcije pokazuju da će aerodrom moći da primi gotovo 5 miliona putnika godišnje do 2030. godine, sa planovima za dodatni međunarodni terminal kao potencijalno proširenje u budućnosti.

Povezane teme

31.03.2024 Gradnja

Inovativni akustični apsorber visokih performansi izrađen od recikliranih materijala

Ovo remek-delo akustične tehnologije visokih performansi ne samo da apsorbuje zvuk, već takođe uklapa estetiku prirodnog sveta u svaku prostoriju u kojoj se nađe.

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

04.03.2024 Gradnja

Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata.

01.03.2024 Gradnja

Održiva gradnja i njeni ključni aspekti

Fokusirajući se na obnovljive izvore energije, recikliranje materijala, smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom izgradnje i ekološki prihvatljive građevinske prakse, možemo znatno...