Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

U svetu koji se suočava sa ekološkim izazovima, Lo-Hi Tech Studio SKLIM-a izdvaja se kao primer inovacija.

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva. Ovaj projekat je svedok moći spajanja primitivnih materijala sa modernom i drevnom tehnologijom radi rešavanja savremenih pitanja i poboljšanja kvaliteta života.

Lo-Hi Tech Studio fokusira se na dva ključna sistema građevinskih materijala: Ke-Sol sistem (KSS) i Terra-Cooling sistem (TCS). Ke-Sol sistem kombinuje Kenaf vlakna u laganim biokompozitnim krovnim pločicama sa prilagođenim solarnim panelima, stvarajući harmoniju između prirode i tehnologije.

Ovaj sistem ističe održivost i potencijal primitivnih materijala u kombinaciji sa naprednom tehnologijom, pružajući izdržljivo rešenje za krovove koje generiše čistu energiju.

Terra-Cooling sistem koristi prirodna svojstva terakote kako bi smanjio temperaturu vazduha i služio kao rezervoar za vodu. Integracija terakote sa inovativnom tehnologijom omogućava zidnom sistemu da značajno smanji temperaturu vazduha kroz efikasan proces hlađenja isparavanjem vode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studio SKLIM (@studiosklim)

Ovaj projekat predstavlja spoj tradicionalnog zanatstva i modernih tehnika. Kombinacija primitivnih materijala i najsavremenije tehnologije otvara vrata održivim rešenjima i postavlja temelje za buduće inicijative koje integrišu izgrađeno okruženje sa vozilima, stvarajući tako održivije i povezanije budućnosti.

Povezane teme

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...

03.04.2024 Gradnja

Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

Aerodrom Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.

31.03.2024 Gradnja

Inovativni akustični apsorber visokih performansi izrađen od recikliranih materijala

Ovo remek-delo akustične tehnologije visokih performansi ne samo da apsorbuje zvuk, već takođe uklapa estetiku prirodnog sveta u svaku prostoriju u kojoj se nađe.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

04.03.2024 Gradnja

Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata.