Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Nekoliko ključnih koraka za pravilan i zdrav uzgoj i negu jednog on najlepših cvetova na svetu…

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opčinjavaju. Postoji takođe i nekoliko vrsta divljih ruža, kao što je popularni šipurak, korišćen u prehrani i medicini.

Radi upotrebe u cvećarskom svetu dekorativnih i mirisnih biljaka, koriste se različite ukrštane vrste ruža koje variraju u veličini i nijansi cvetova. Ruža može biti korišćena u kuhinji kao začin u kozmetičkim svrhama, ali od njenih latica može biti pravljen i sok prelepog ukusa. Na svetu postoji oko sto vrsta ruža, dok se u srbiji uzgaja njih dvadeset.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by massar_c125 (@massar_c125)

SAĐENJE RUŽA

Ruže predstavljaju ukras svakog ambijenta u kome se nalaze, a sade se u kasnu jesen ili početkom proleća. Dok ova biljka uspeva u gotovo svim vrstama zemljišta, ali najbolje tlo za njen razvoj jeste vrtna tera, koja je dobro prehranjena stajskim đubrivom i mineralima.

Ruže sadite u razmaku od 30 do 50 cm, a pošto im je koren veoma osetljiv i podložan je sušenju, poželjno je da prilikom njegovog presađivanja koristi vlažnu mahovinu ili mokar papir kako biste ga zaštitili.

Ruže sadite na većoj dubini u odnosu na onu koju je posedovala u rasadu. Kako je ruža podložna sušenju i veoma je osetljiva na nedostatak vlage u zemljuštu, zalivajte svoje biljke obilno i redovno.

NEGA RUŽA

Ruže koje se uzgajaju u baštama zahtevaju uzimljavanje iz razloga što ih niske temperature mogu oštetiti. Ovaj postupak možete izvršiti na nekoliko načina i dok se ruže niskog rasta uzimljuju ogrtanjem, tokom zime ih možete potpuno prekriti zemljom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @green_curtain22

Takođe je poželjno podići male ograde od daščica oko vaših ružičnjaka, kako biste u njihovom obimu kasnije dodali zemlju koja će održavati biljke u idealnim uslovima, dok zemlju na proleće možete skloniti. Sa druge strane, visoke sorte ruža se pripremaju za zimski san umotavanjem u najlon ili pokrivanjem slamom.

PRIHRANJIVANJE RUŽA

Kada su vaše ruže još uvek mlade, veoma je bitno da ih okopavate na redovnoj bazi. Svoje biljke prihranjujte mešavinom stajskog i veštačkog đubriva, dok idealnu meru predstavlja oko dve litre rastvora po jednom grmu ruža. Đubrivo ne bi trebalo da dođe u direktan kontakt sa korenom biljaka i prehranjivanje bi uvek trebalo da se vrši kada je zemlja vlažna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by yama (@yama1956yama)

ZAŠTITA OD BOLESTI

Ružu najčešće napada bolest znana kao pepelnica, a nju je moguće ukrotiti tokom proleća tako što se oko korena biljaka posipa malo sumpora. Ruže takođe napada i rđa, koju možete sprečiti različitim insekticidima. Čest problem predstavljaju i vaši, tako da se preporučuje prskanje biljaka insekticidom rano izjutra, međutim, nipošto po cvetovima, niti jakom suncu.

OREZIVANJE RUŽA

Kako biste uzgojili zdrave i lepe biljke, orezivanje ruža je veoma bitna stavka. Kada su ruže dobro nađubrene puštaće izdanke tokom cele godine, a njih je u zimskom periodu potrebno skratiti, dok je puno orezivanje potrebno ostaviti za proleće.

RAZMNOŽAVANJE RUŽA

Ruže se razmnožavaju na nekoliko načina, putem semena, reznica, povaljivaljem ili okuliranjem. Semeno razmnožavanje ruža predstavlja proces primenjiv prilikom izbora vaših biljaka. Ovakav postupak omogućuju profesionalni uzgajivači koji stvaraju nekoliko vrsta i ukrštaju ih kako bi ispunili sve zahteve svojih klijenata.

U vrtlarskim uslovima, najčešće je razmnožavanje ruža uz pomoć reznica, a okuliranje, predstavlja proces kalemljenja pod korom biljke, a definitivno jeste jedan od najbržih i najbezbednijih načina za razmnožavanje ovih biljaka.

SADNJA IZ SEMENA

Kada se iz ružinog cveta izdvoji seme, tokom njegove poluzrele faze, potrebno ga je finim sitom prosejati kako bi ostalo potpuno čisto. Nakon toga možete seme oprati vodom i pomešati ga sa peskom, navlažiti njegov sloj debljine dvadeset centimetara i odložiti ga u drvene sanduke na hladnom mestu.

Seme bi trebalo da se odlaže u razmacima od 20 cm, dok se njegova setva obavlja u oktobru ili novembru mesecu, a idealna dubina pri ovom postupku nalazi se na tri i četiri centimetra. Zemlja u koju sejete svoje ruže mora biti plodna i prilično rastresita.

PRESAĐIVANJE RUŽA

Ruže najbolje uspevaju u neutralnom zemljištu visoke ph vrednosti. U septembru mesecu je potrebno nađubriti zemlju i fino je okopati, a ovim biljkama najviše odgovara zemljište koje je pre toga korišćeno za uzgoj povrća. U slučaju kada posedujete već uzgojene ruže koje ste gajili i sada želite novi zasad, nikada ih ne postavljajte u istu poziciju i novu biljku pomerite za 50 cm u odnosu na tačku na kojoj je nekada bila posađena.

Presađivanje ruža u jesen predstavlja izvrsnu ideju, zbog zime koja sledi i pruža joj dovoljno vremena da pusti svoje žile na pravi način. Ovim putem, kada nastupi proleće, ruže same počinju da pupe. Sadite svoje biljke na velikim rastojanjima, a ukoliko posedujete dovoljno prostora odredite im po jedan metar razmaka. Određene vrste mogu biti prilagođene na manjoj udaljenosti i idealne su u nedostatku velikih baštenskih površina.

Za početak iskopajte velike rupe veličine 30x30x30 centimetara, a pre nego što ih položite u zemlju, ruže držite u vodi kako bi koren pravilno upio vlagu. Pre sađenja skratite korenje, posebno one žilice koje su oštećene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kat.Yu (@eleafyu)

Sadilice položite u sredini iskopane rupe i ravnomerno je zatrpajte zemljom. Utabajte pažljivo zemlju oko svojih biljaka i potom je zalijte. Pozicija koju ste namenili svojim ružama trebalo bi da bude osunčana minimum pet sati tokom dana.

Povezane teme

03.06.2024 Moj vrt

Boho terase i tremovi sa kojih ne biste poželeli da odete

Boho šik i gipsy stilovi, predstavljaju slobodan duh i veoma relaksirajuće komponente dekora, veoma živopisne i svetle istovremeno...

31.05.2024 Moj vrt

Ključni elementi za maksimalno uživanje u dvorištu

Bez obzira da li ste sami ili u društvu porodice i prijatelja, važno je obezbediti nekoliko ključnih elemenata koji će vam pomoći da maksimalno uživate u svom dvorištu.

28.05.2024 Moj vrt

Kako da ozelenite mali prostor na terasi?

Mnogi od nas vole da imaju vrt, ali nažalost žive u malom prostoru bez pristupa tradicionalnim vrtovima. Da li ste ikada pomislili da donesete vrt na svoje male terase?

25.05.2024 Moj vrt

Miks tradicije i modernog

Kombinovanje tradicionalnih i modernih elemenata u vrtu omogućava vam da stvorite prostor koji je jedinstven, funkcionalan i estetski zadovoljavajući.

22.05.2024 Moj vrt

Baštenski nameštaj od ratana

Baštenski nameštKada je reč o stvaranju privlačnog prostora na otvorenom, ništa se ne može uporediti sa bezvremenskom elegancijom baštenskog nameštaja od ratana.aj od ratana postaj...

19.05.2024 Moj vrt

Prolećem inspirisane terase koje vam žele dobrodošlicu

Kako biste maksimalo uživali u prolećnim danima i prigrlili sezonu, predlažemo vam da dekorišete svoju terasu u stilu proleća.

16.05.2024 Moj vrt

Predivan boemski dizajn dvorišta

Bašta inspirisana boho dizajnom je oaza mira i udobnosti u kojoj možete ponovo uspostaviti vezu sa zemljom i negovati duh. Uzimajući u obzir slobodoumnu suštinu boho dizajna, stvar...

13.05.2024 Moj vrt

Kako posaditi kamilicu iz kesice čaja

Iako smo svi polako izašli napolje i okrenuli se prolećnoj sadnji, ukoliko ste ljubitelj saksijskog cveća ovo je idealan trenutak da obnovite svoju kolekciju prelepim cvetom kamili...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.

04.05.2024 Moj vrt

Fenomenalne ideje za uređenje balkona i terase

U gradskim stanovima, balkoni i terase su verovatno jedini prostori na otvorenom koji su privatni, u kojima možete uživati u svežem vazduhu…