Biljke koje rastu bolje u društvu

Više slika

Više slika

Da li ste znali da je biljkama u vašoj bašti pored sunca, zemlje i vode, za najbolji napredak potrebno i dobro društvo?

Jednostavno, neki tipovi biljaka zajedno kulminiraju i rastu zdravije, što je i naučno dokazano. One se od milošte nazivaju “kompanjoni”, a jedne drugima pomažu da rastu, bujaju i cvetaju.

Kao i u životu, u svetu biljaka kompanjona, suprotnosti se privlače. U svakom ovom paru, biljke doprinose jedna drugoj na veoma unikatne i naizgled nemoguće načine. Visoko cveće, poput Cleome hassleriana, odnosno “Paukov cvet”, pruža hladovinu biljakama koje obitavaju odmah iznad zemlje, poput kupusa. Slično tome, otporne biljke poput kukuruza služe kao fizička podrška delikatnim lozama.

Mnoge botaničke vrste takođe teraju napasti od drugih, poput nevena i dinja, ruža i luka, krastavca i dragoljuba(Tropaeolum). Slično tome, neke vrste vegetacije privlače insekte koji će pomoći njihovim susedima da rastu, poput krompira i ljubičica (Alysum maritimum), kao i karfiola i cinije.

Čak i ako niste previše vični baštovanstvu, ako se malo potrudite i istražite temu biljaka kompanjona, budite sigurni da ćete moći da uživate u svim blagodetima svog vrta.

N.Đ.

Povezane teme

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.

04.05.2024 Moj vrt

Fenomenalne ideje za uređenje balkona i terase

U gradskim stanovima, balkoni i terase su verovatno jedini prostori na otvorenom koji su privatni, u kojima možete uživati u svežem vazduhu…

01.05.2024 Moj vrt

Da li je talog kafe zaista dobar za biljke?

Često se čuje preporuka da se talog kafe dodaje u baštensko zemljište ili koristi kao kompost, ali da li zaista to donosi korist vašim biljkama? Pitali smo stručnjake da nam konačn...

28.04.2024 Moj vrt

Prirodna i organska lepota drveta

Drveni nameštaj poboljšava iskustvo na otvorenom, stvarajući mirnu oazu gde možete ponovo uspostaviti vezu sa prirodom i opustiti se sa stilom.

25.04.2024 Moj vrt

Kreativni ivičnjaci za bašte i dvorišta

Baštenski ivičnjaci svih tipova se, možemo slobodno reči, savršeno uklapaju u svaki deo spoljne sredine i dodaju lepotu celokupnoj estetici, gde god da se nalaze.

23.04.2024 Moj vrt

6 mirisnih grmova za vaš vrt

Grmovi se dosta koriste u pejzažnoj arhitekturi, ali baštovani koji cene slatko-mirisne biljke posebno će privući određene grmaste vrste.

17.04.2024 Moj vrt

Kako se postavlja veštačka trava

Zdrav zeleni travnjak se ponekad teško dostiže i održava, posebno u područjima sa zemljištem slabijeg kvaliteta ili restrikcijama vode…

12.04.2024 Moj vrt

Uživajte u svom dvorištu tokom cele godine

Patio je španska reč koja označava dvorište, ili dvorište ispred kuće, i predstavlja spoljni prostor koji se generalno koristi za ručavanje i rekreaciju, graničeći enterijer i ekst...

09.04.2024 Moj vrt

Kako da dekorišete svoj dom uz pomoć zelenila?

Neverovatna magija krije se u zelenilu koje unosimo u svoj dom. Ono ne samo da osvežava prostor već mu daje ujedno i privlačniji izgled.