6 mirisnih grmova za vaš vrt

Grmovi se dosta koriste u pejzažnoj arhitekturi, ali baštovani koji cene slatko-mirisne biljke posebno će privući određene grmaste vrste.

Kod izbora žbuna za baštu, pored oblika rasta, veoma su važni sledeći kriterijumi: upadljiv cvet i, pre svega, vreme cvetanja. Za prve cvetnice u bašti masovnost igra veoma važnu ulogu. One skoro da nemaju konkurenciju i dolaze do izražaja u još uvek ogolelim baštama.

Bilo da je hladno ili tropsko vreme, grmovi u ovoj grupi su cenjeni zbog arome koje ispuštaju u vazduhu i time dodatnog uživanja u vašem dvorištu.

RUŽE

Ruže su praktično sinonimi sa mirisnim grmljem u glavama mnogih vrtlara, iako nisu sve vrste ruža aromatične. Rosa At Last je jedna vrsta koja miriše odlično.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ogrodnictwoodadoz

JORGOVAN

Iako postoje i druge vrste grmova jorgovana (Siringa) koji daju jak miris (mnogi od njih su relativno nove sorte), tradicionalni običan jorgovan (S. vulgaris) i dalje nudi najbolji miris.

KARLEZOVA UDIKA

Karlezova udika je tako mirisni grm, da je jedno od njegovih drugih uobičajenih imena "mirisni začin". Postiže visinu od do 180 cm i ima grozdove slatkog mirisa cveća.

DAFNE ILI OPUTNIK

Daphne pripadaju rodu od 50 vrsta listopadnih i zimzelenih zbunova iz familije Thymelaeaceae. Mogu se naći u Evropi, Aziji i severnoj Africi. Pre svega se gaje zbog lepih i intenzivno mirisnih cvetova. Većina cveta u proleće a ima vrsta koje ponavljaju cvetanje tokom leta. To su biljke koje potiču iz planinskih predela pa je većina otporna na hladnoću.

PURPLE-LEAF SAND CHERRY

Prunus ima cvetove slatkog mirisa u proleće, ali ova ukrasna trešnja ima vrednost kroz celu vegetacijsku sezonu zahvaljujući purpurnom lišću. Trešnje ljubičastog lista mogu doseći visinu do 4m, a  postavite je na mesto gde ima puno sunca, dajte joj adekvatnu drenažu i umereno zalivajte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ysmt1954 (@ysmt1954)

ANDROMEDA

Za mirisni grm koji cveta u vrlo rano proleće, probajte Andromedu (Pieris japonica). Miris može biti suviše sladak, ali niko ne može poreći da daje jaku aromu. Cvetovi izgledaju kao oni u dolini ljiljana. Grm može doseći visinu do 2,5m. Ovaj grm raste u vlažnoj, dobro isušenoj zemlji, a delimična senka je najbolja lokacija.

Povezane teme

03.06.2024 Moj vrt

Boho terase i tremovi sa kojih ne biste poželeli da odete

Boho šik i gipsy stilovi, predstavljaju slobodan duh i veoma relaksirajuće komponente dekora, veoma živopisne i svetle istovremeno...

31.05.2024 Moj vrt

Ključni elementi za maksimalno uživanje u dvorištu

Bez obzira da li ste sami ili u društvu porodice i prijatelja, važno je obezbediti nekoliko ključnih elemenata koji će vam pomoći da maksimalno uživate u svom dvorištu.

28.05.2024 Moj vrt

Kako da ozelenite mali prostor na terasi?

Mnogi od nas vole da imaju vrt, ali nažalost žive u malom prostoru bez pristupa tradicionalnim vrtovima. Da li ste ikada pomislili da donesete vrt na svoje male terase?

25.05.2024 Moj vrt

Miks tradicije i modernog

Kombinovanje tradicionalnih i modernih elemenata u vrtu omogućava vam da stvorite prostor koji je jedinstven, funkcionalan i estetski zadovoljavajući.

22.05.2024 Moj vrt

Baštenski nameštaj od ratana

Baštenski nameštKada je reč o stvaranju privlačnog prostora na otvorenom, ništa se ne može uporediti sa bezvremenskom elegancijom baštenskog nameštaja od ratana.aj od ratana postaj...

19.05.2024 Moj vrt

Prolećem inspirisane terase koje vam žele dobrodošlicu

Kako biste maksimalo uživali u prolećnim danima i prigrlili sezonu, predlažemo vam da dekorišete svoju terasu u stilu proleća.

16.05.2024 Moj vrt

Predivan boemski dizajn dvorišta

Bašta inspirisana boho dizajnom je oaza mira i udobnosti u kojoj možete ponovo uspostaviti vezu sa zemljom i negovati duh. Uzimajući u obzir slobodoumnu suštinu boho dizajna, stvar...

13.05.2024 Moj vrt

Kako posaditi kamilicu iz kesice čaja

Iako smo svi polako izašli napolje i okrenuli se prolećnoj sadnji, ukoliko ste ljubitelj saksijskog cveća ovo je idealan trenutak da obnovite svoju kolekciju prelepim cvetom kamili...

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.