Par tajni za pravilan uzgoj sukulenata u enterijeru

Ako ste ubili svaki sukulent koji ste pokušali da uzgojite, onda znate da sve startuje veoma dobro, ali nekoliko nedelja nakon unošenja biljaka u dom, one počinju da izgledaju dugačko, tanko i tužno pre nego što odustanu od borbe i uvenu.

Uprkos svemu što čujete o tome koliko sukulenti umeju da budu otporni, jednostavno nikada nemate sreće sa njima. Budite uvreni da niste jedini i da se ubice sukulenata nalaze svuda oko vas. U slučaju da ste uznemireni ovim svojim neuspesima prilikom pokušaja uzgoja sukulenata u enterijeru vašeg stana ili kuće, predstavljamo vam par kratkih, ali veoma korisnih saveta, koji vam za početak mogu pomoći da produžite život svojih dragih biljaka.

Nemojte previše zalivati

Kada govorimo o klimi, sukulenti obožavaju suvu. Ova vrsta biljaka fantastično uspeva u suvim predelima, dok u nekim delovima sveta kao korov raste iz pukotina na trotoaru, izlazi iz žardinjera smeštenih pokraj ulice, u spiralnim oblicima izvire iz visećih saksija, podržana kanapima koji vise sa bandera, a sukulentne biljke koje rastu u San Francisku su toliko zdrave i rasprostranjene da njegovi građani ponekada pomisle da su u nekom gradu južnije.

Dajte svojim biljkama sunčevu svetlost

Pružite sukulentima dovoljno svetlosti i toplote, jer oni ipak pripadaju pustinjskim biljkama. Oni rastu u toplim krajevima koji obiluju sunčevom svetlošću. Zato ne predstavlja nikakvo čudo to što vam kaktus smešten pokraj kompjutera posle nekog vremena uvene, jer iako u našoj klimi ne možemo da očekujemo tople sunčane dane tokom cele godine, možemo obezbediti dovoljno prirodne svetlosti i prijatne sobne temperature, što će isto tako pogodovati njegovom životu i razvoju.

Opredelite se za zelene sukulente

Počnite sa zelenim sukulentima. Što su listovi sukulenata zeleniji, veće su šanse da će preživeti unutar enterijera. Zaobiđite sive, plave, ljubičaste biljke i odmah kupite sukulente sa svetlo zelenim lišćem.

Prozračni prostor

Pružite sukulentima mesta da dišu u unutrašnjosti. U spoljnoj sredini, sukulenti mogu savršeno dobro uspevati čak i u zgusnutim rasporedima, ali, ako želite da vam ove biljke uspevaju na nižoj svetlosti enterijera, najbolje je da ih izdvojite od ostalog zelenila i postavite na najsvetlije mesto kako bi najviše sunčevih zraka doprlo do njih.

N.Đ.

Povezane teme

31.05.2024 Moj vrt

Ključni elementi za maksimalno uživanje u dvorištu

Bez obzira da li ste sami ili u društvu porodice i prijatelja, važno je obezbediti nekoliko ključnih elemenata koji će vam pomoći da maksimalno uživate u svom dvorištu.

28.05.2024 Moj vrt

Kako da ozelenite mali prostor na terasi?

Mnogi od nas vole da imaju vrt, ali nažalost žive u malom prostoru bez pristupa tradicionalnim vrtovima. Da li ste ikada pomislili da donesete vrt na svoje male terase?

25.05.2024 Moj vrt

Miks tradicije i modernog

Kombinovanje tradicionalnih i modernih elemenata u vrtu omogućava vam da stvorite prostor koji je jedinstven, funkcionalan i estetski zadovoljavajući.

22.05.2024 Moj vrt

Baštenski nameštaj od ratana

Baštenski nameštKada je reč o stvaranju privlačnog prostora na otvorenom, ništa se ne može uporediti sa bezvremenskom elegancijom baštenskog nameštaja od ratana.aj od ratana postaj...

19.05.2024 Moj vrt

Prolećem inspirisane terase koje vam žele dobrodošlicu

Kako biste maksimalo uživali u prolećnim danima i prigrlili sezonu, predlažemo vam da dekorišete svoju terasu u stilu proleća.

16.05.2024 Moj vrt

Predivan boemski dizajn dvorišta

Bašta inspirisana boho dizajnom je oaza mira i udobnosti u kojoj možete ponovo uspostaviti vezu sa zemljom i negovati duh. Uzimajući u obzir slobodoumnu suštinu boho dizajna, stvar...

13.05.2024 Moj vrt

Kako posaditi kamilicu iz kesice čaja

Iako smo svi polako izašli napolje i okrenuli se prolećnoj sadnji, ukoliko ste ljubitelj saksijskog cveća ovo je idealan trenutak da obnovite svoju kolekciju prelepim cvetom kamili...

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.

04.05.2024 Moj vrt

Fenomenalne ideje za uređenje balkona i terase

U gradskim stanovima, balkoni i terase su verovatno jedini prostori na otvorenom koji su privatni, u kojima možete uživati u svežem vazduhu…