Zvanično najveće uskršnje jaje na svetu

Definitivno nećete promašiti ovo uskršnje jaje u brazilskom gradu Pomerode...

Raznobojna atrakcija je sada prema Ginisu najveće ukrašeno uskršnje jaje na svetu, visine 15,02 m i širine 8,72 m koje je nastalo nakon gotovo 48 dana izgradnje i dekorisanja. Samo jaje je napravljeno od zavarenog čelika (ne čokolade!), obojena ljuska napravljena je od sendviča pene i smolom impregniranog platna, dok su konstrukcija i školjka su izgrađeni u četiri odvojena dela, koji su zatim spojeni.

Ovaj projekat je organizovan od strane Associação Visite Pomerode koja je želela da podigne svest o važnosti gradskog festivala, Osterfest, i kako bi odala počast lokalnoj umetnici poznatoj po kreacijama oslikanih jaja. Umetnica Silvana Pujol, rođena u Pomerodeu, razvila je svoj stil slikanja ljuski jaja (od kolibrija do nojeva), a njen rad postao je prepoznatljiv način slikanja ljuske jaja - ne samo u Pomerodu, već i u celoj zemlji, pa čak i u inostranstvu.

"Pomerode je grad kolonizovan od strane nemačkih imigranata, koji su doneli tradiciju oslikavanja jaja za Uskrs", izjavio je član odbora udruženja Ivan Blumenschein. "Prvobitno, to se radilo kuvanjem jaja sa bojama u vodi."

Osterfest je godišnji uskršnji festival u Pomerodeu koji privlači više od 200.000 posetilaca tokom pet nedelja trajanja. Pored aktivnosti, radionica i predstava, ovogodišnji festival uključuje i Ginisovo jaje koje će biti izloženo do maja.

"Ljuska koju je Silvana naslikala bila je izabrana kao model koji treba da se rekonstruiše u gigantskoj verziji", nastavio je Ivan. "Umetnik Joao Sikueira prihvatio je izazov da oslika Silvanin rad na verziji od 15 metara. Sikueira je umetnik specijalizovan za izradu skulptura velikih razmera, poput onih koje se koriste na brazilskom karnevalu."

Ovo nije prvi put da je festival Pomerode oborio rekord. 2017. godine, organizatori su kreirali najveće uskršnje drvo ukrašeno sa čak 82.404 šarenih jaja.

N.V.T.

izvor: guinnessworldrecords

Povezane teme