Montažni resotran kreiran od recikliranih pakovanja hrane u svom dizajnu poseduje pomešane sve preostale elemente sa sajma WantedDesign, koji se održava na Menhetnu...
Sastavljen od strane Finskog kulturnog instituta u Njujorku, Zero Waste Bistro biće otvoren tokom četiri dana NYCxDesign festivala. Privremeni restoran zasniva se na konceptu stvorenom u okviru lanca Restaurant Nolla iz Helsinkija i ujedno predstavlja prvi ugostiteljski objekat nultih otpadnih materija u nordijskom regionu.
Među ciljevima ovog restorana nalazi se upotreba hrane koja bi inače bila odbačena, njegovi tvorci ujedno zabranjuju i pakovanja dobavljača prilikom isporuke, dok istovremeno sarađuju sa različitim dizajnerima, inžinjerima i arhitektama, kako bi ponovo osmislili dobar menadžment otpada i povećali efikasnost potrošnje vode.
Kako bi ovaj restoran bio izgrađen, dizajneri su koristili panele kreirane od recikliranih tetrapak ambalažnih materijala, uglavnom korišćenih za pakovanje mleka. Paneli su pripremljeni i prefabrikovani u Ajovi, u procesu prilikom kog su dobijali boju proizvoda korišćenog u tom trenutku. U slučaju Zero Waste Bistro objekta, površine panela dobile su srebrno/plave tonove, posmatrane iz daleka, dok su tekstovi i bar kodovi sa ambalaža vidljivi tek kada im se dovoljno približite.
Bergorth kolekcija, koja je takođe, debitovala na WantedDesign sajmu, zadužena je za serviranje hrane i dekorisanje stolova u restoranu, tokom četvorodnevnog događaja. Svi aksesoari odabrani su kako bi demonstrirali važnost kupovine proizvoda koji mogu trajati duže, i do nekoliko godina, radije nego predmete sklone lomljenju i bacanju nakon kratkog vremenskog perioda.
Celokupan koncept restorana zasniva se na predstavljanju primera cirkularne ekonomije, u kojoj se resursi zadržavaju i ponovo koriste, koliko god da je to moguće, što je daleko samoodrživiji sistem od linearnog, u kome se materijali i kreirani proizvodi iskoriste i potom bacaju.
N.Đ.
Izvor: Dezeen