Zavirite u ekološki hotel izgrađen na močvarnom području

Ekološki hotel izgrađen na močvarnom jezeru? Da, moguće je! Uostalom, već smo navikli na ovakve neverovatne građevinske poduhvate u Kini, zar ne?

U pitanju je obnovljeno močvarno područje jezera Jangbej, koje je jednom dugačkom trakom podeljeno na veći i manji deo. Ova dva dela su zatim povezana drvenim lučnim mostom i okružena velikom površinom vode i vegetacije – prirodnim elementima koji omogućavaju uživanje u jedinstvenom pejzažu, ali i odličnoj privatnosti.

Tim arhitekata i dizajnera odlučio je da iskoristi ove pogodnosti i stvori raštrkane male pansione koji u potpunosti poštuju okolnu prirodu, a da pritom nimalo ne gube na svojoj udobnosti. Stvoreno je sedam malih kućica koje su raspoređene duž ivice malog ostrva kako bi bile što bliže obali i samim tim uživale u spektakularnom pogledu na okolinu tokom celog dana.

Nazvan Wetland Eco Hotel, ovaj nesvakidašnji ekološki kompleks se sastoji od dve vrste soba koje su nasumično raspoređene i projektovane s namerom da stvore osećaj života pod velikim krovom. Kako se u osnovi radi o dizajnu koji uvećava proporciju prostora ispod strehe, jasna je namera da se životni prostor direktno poveže sa prirodom.

Unutrašnji deo zadovoljava osnovne potrebe za život, dok većinu vremena otvoreni prostor pruža priliku da uživate u prelepom jezeru i planinama i osetite prirodu. U morfološkom pogledu, dva velika trouglasta kosa krova pokrivaju celu prostoriju koja je na jednom kraju nagnuta. Prozirna staklena fasada je kombinovana sa velikim krovom, ograničavajući domet i pravac gledanja.

Unutrašnji prostor je simetrično podeljen na prostor za spavanje i prostor za slobodno vreme, i to kupatilom koje se nalazi u sredini. Ono je dizajnirano da bude niže od krova, tako da se za plafon slobodno može reći da predstavlja jedan konzistentan prostor. Na velikoj terasi ima sasvim dovoljno mesta za opuštanje, ispijanje čaja, pa čak i kupanje u kadi na otvorenom.

Ostale karakteristike ovog nesvakidašnjeg hotela jesu i dnevni boravak sa ugaonim prozorom od poda do plafona koji se može potpuno otvoriti; spavaća soba sa zanimljivim trouglastim prozorom na krovu; kao i kupatilo sa velikom kadom postavljenom tik uz prozor kako bi se u svakom momentu uživalo u prirodi.

photo: Yilong Zhao, Yan Architecture

Povezane teme