Veličanstvena i stroga arhitektura manastira koji je pretvoren u hotel

Monumentalni prostori manastira iz 17. veka vraćeni su u život i pretvoreni u jedinstveni hotel pod nazivom Monastero Arx Vivendi.

Sasvim logičan naziv za mesto koje je uspelo da očuva šarm originalne arhitekture i atmosferu mira, spokoja i meditacije. Cilj arhitekata bio je da obnove veličanstvenu moć i duhovnu dimenziju starog manastira, kako bi se njegovi najistaknutiji elementi iskoristili za stvaranje jedinstvenog hotela. Ovaj kompleks je inače prilično specifičan, jer uključuje i ogromnu baštu a uz to je okružen i visokim zidom koji potiče iz druge polovine 17. veka.

Polovina manastirske zgrade, u kojoj se nalaze i crkva i manastir, gde monahinje i dalje žive, ostavljena je netaknuta, a radovi na projektu hotela su počeli 2020. godine. Veličanstvenost i strogost arhitekture, dugi hodnici, zasvođeni plafoni su karakteristike koje se kombinuju kako bi ovim prostorima dali pravi osećaj nekih davnih prošlih vremena.

Renoviranje i preuređenje manastira omogućeno je stvaranjem zajedničkih prostora poput recepcije, lobija, sale za doručak, šanka i kuhinje, i to u prizemlju: dok su svi ostali prostori raspoređeni između prvog sprata i potkrovlja. Sa svojih 40 soba i dva apartmana 2 apartmana, ovaj hotel nudi gostoprimstvo u potpunom skladu sa spektakularnom lokacijom.

Iz perspektive dizajna, osnovna ideja je bila da se održi tipična manastirska arhitektura, čuvajući originalni dizajn unutrašnjih staza i proširujući njegovu geometrijsku strogost na nove zapremine, obraćajući veliku pažnju na izbor materijala i boja. Iako se na prvi pogled čini da je reč o strogim manastirskim prostorima, brojna prilagođena rešenja omogućila su da se zadovolje svi standardi u pogledu udobnosti, funkcionalnosti i savremene estetike.

Pomenimo na kraju i novi wellness centar koji je smešten u bujnom vrtu i koji obuhvata prostor za relaksaciju, sobe za različite tretmane, saune i parno kupatilo. Svi pomenuti elementi stvorili su utočište koje vraća u prošlost, i koje je blisko usredsređeno kako na istoriju, tako i na posebne karakteristike ovog mesta. Ovde je svaki detalj – od materijala za izgradnju pa sve do nameštaja u poslednjoj sobi pažljivo proučavan kako bi se iskoristila veličanstvenost prethodne građevine kojoj je sada udahnut novi život.

photo: alex filz

Povezane teme