Tajlandski Zaliv Kornjača: eko-turizam na originalan način

Predstavljamo vam fantastičnu destinaciju za sve ljubitelje eko-turizma, tajlandski Zaliv Kornjača...

Ne, ne radi se samo o idealnoj destinaciji za eko-turizam, jer ovaj originalni zaliv ima još i restoran sa organskom kuhinjom, lokalnu zanatsku prodavnicu suvenira kao i domaćinski smeštaj (ali na poseban način) koji se nalazi u bujnoj prirodnoj oblasti egzotičnog Tajlanda. U pitanju je jedna od glavnih turističkih atrakcija u pomenutoj oblasti a u “bogatoj ponudi” prirode nalaze se i divlje ptice, veliko drveće i ništa manje atraktivno jezerce sa cvetovima lotosa koje je i poslužilo kao glavna inspiracija za dizajn celog projekta.

Da bi osmislio ime ovog nesvakidašnjeg dizajna arhitekta Sarawoot Jansaeng-aram poslužio se nazivom lokacije odnosno tajlandskom reči za planinu (“khao”), dok se drugi deo imena odnosi na kornjaču (“tao”). Već sam pogled na ove kućice ukazuje nam da je arhitekti za inspiraciju poslužio kornjačin oklop, dok su materijali pažljivo birani kako bi se stvorila uravnotežena harmonija sa prirodnim okruženjem.

photo: TonPixelPro

Krovovi od šindre se tako gotovo neprimetno stapaju sa površinom tla koja je napravljena od šljunka i kamena, što istovremeno još više naglašava izgled kornjačine kućice. Drugi glavni materijal koji je korišćen za izgradnju krova i zida bio je bambus koji je odabran zbog svoje neverovatne sposobnosti savijanja.

Koristeći znanje i tehnike lokalnih zanatlija, arhitekta je dizajnirao veliki prostor sa visokim krovom i strateški pozicioniranim prozorima kako bi postigao prirodnu ventilaciju, dok je oprema u vidu solarnih panela takođe delimično korišćena na nekim krovovima. Na ovaj način je električna energija proizvedena tokom dana iz prirodnog svetla mudro iskorišćena za osvetljavanje celokupnog ovog kompleksa tokom noći.

Izvor: designboom

photo: TonPixelPro

Povezane teme