Sva kreativnost jednog pisca & reditelja stala u razigrani LA studio

Oštro oblikovana linija krova poslužila je za definisanje ovog razigranog studija koji je nikao u malenom dvorištu Los Anđelesa.

Studio je osmišljen kao usamljeni prostor za stvaranje, idealan za rad pisca i reditelja koji je želeo da evocira prošlost ali na krajnje savremen način. Tako je zapuštena baraka u strmom zadnjem delu dvorišta pretvorena u zgradu od 45 metara kvadratnih, od glave do pete obojenu u belo, koja sadrži samo jednu sobu sa kupatilom. Nju vlasnik koristi kao studio za pisanje ili povremeni gostinjski prostor. Zgrada inače ima dva odvojena ulaza – jedan iz zadnjeg dvorišta a drugi sa ulice, pa tako vlasnik može pozvati klijente ili saradnike bez potrebe da prolaze kroz glavnu kuću.

Pa ipak, pomenuta zgrada nije najfascinantniji deo ovog projekta. Najbolje iskorišćeno je takozvano strmo mesto koje nudi izvestan stepen odvojenosti od vlasnikove kuće. Lučni prozori i vrata izbegavaju pogled u kuću kako bi se fokusirali na okolno drveće i nebo, stvarajući tako osećaj bekstva i uronjenosti u prirodu. Nagib je takođe olakšao postavljanje sedišta nalik pozorištu ispred dvokrilnih vrata zgrade, omogućavajući vlasniku da postavlja male predstave u dvorištu, ili da sedi i vežba sa glumcima.

Zadnji deo imanja istaknut je zahvaljujući spoljašnjim stepenicama koje vode do krova, odakle se može uživati u fantastičnom pogledu na grad. Nazvan “sunčalište” ovaj deo prostora neodoljivo podseća na brodsku palubu i tako pruža intiman osećaj unutrašnjosti koji delimično “remeti” svetlost koja prolazi kroz guste grane okolnog drveća.

Izvor: dezeen

photo: Taiyo Watanabe

Povezane teme