Pretvaranje stare i zaboravljene građevine u nešto što je korisno, uštedeće vam mnogo više, od vremena i energije koji su potrebni za izgradnju novog objekta…
Na ovaj način, možete očuvati komad istorije za generacije koje će tek doći, a takođe, možete kreirati predivnu mešavinu stilova, finiša i struktura. Kao što i sami znate, u našoj zemlji postoji veliki broj napuštenih seoskih kuća, koje nažalost ne čeka baš bajna sudbina, iako bi verovatno uz malo rada mogle da se pretvore u objekte u kojima bi više ljudi moglo da uživa, stvori porodicu ili novi biznis. Brojna zdanja izgrađena nekadašnjim tradicionalnim tehnikama, nažalost bivaju zaboravljena, urušavaju se sama u sebe i polako nestaju sa lica zemlje, brisajući tragove ljudi koji su ih napravili i svega što su iza sebe ostavili.
Ipak, to nije bio slučaj sa Ferstad Farm destilerijom, koja sada predstavlja predivni projekat renovacije, koji je pretvorio nekadašnju farmersku destileriju u predivnu banket salu, destileriju i pivaru, dok je istovremeno zadržao prošlo nasleđe ovog prostora. Ovaj projekat izveo je studio Bergersen Arkitekter, koji je na veoma jedinstven način pristupio poslu, deleći strukturu na tri odvojena, nova sloja – spoljni sloj je kreiran od kamena, srednji od glinenih kamenčića i betona, dok je unutrašnji, treći sloj, okarakterisan drvenim plafonskim gredama.
Veoma lako možete primetiti sva tri različita sloja ovog pametnog preuređenja na delu unutar nove strukture, sa staklenim panelima od poda do plafona na gornjem nivou koji povezuju prostranu banket salu sa pogledom koji se kroz njih pruža. Iznad toga, nalazi se pametna krovna konstrukcija koja jeste tradicionalna, ali nama predstavlja savršeni primer spajanja stilova koji se ovde nalaze. Ovi novi dodaci ponosno su smešteni u predgrađu Trondhajma u Norveškoj, i na prvi pogled odišu uređenom elegancijom i udobnim ambijentom.
N.Đ.
Foto: Kjetil Nordø