Ruralni italijanski hotel gde se osećate kao domaćin a ne gost

Apfelhotel ili hotel Jabuka je jedno od onih mesta gde se u startu osetite kao domaćin a ne samo privremeni gost.

Jabuka, voće koje su iz Kazahstana u Južni Tirol doneli Rimljani, je simbol kulturnog pejzaža regiona Torgglerhof čiji koreni sežu duboko u klasičnoj kulturi uzgoja jabuke. Vremenom je postao mesto za ljude koji žele da se povežu i upijaju slikovite poglede, a upravo to im je omogućila izgradnja ovog nesvakidašnjeg hotela.

Iza originalne fasade štale, ispod soba za goste, naći ćete proizvodnju raznih delikatesa od domaćih jabuka, kao i drugih lokalnih specijaliteta. Apfelsauna je završena kao prva karakteristika prostranog wellness i relaksacionog pejzaža, koji je sada proširen. Izgrađeno je 18 novih apartmana za goste koji su pažljivo dizajnirani da se uklope u pejzažnu strukturu dvorišta dok upotpunjuju ruralno okruženje.

Poseban akcenat stavljen je na očuvanje karaktera seoske celine, a kao centralno remek-delo ovog ruralnog razvoja, dizajniran je wellness centar sa arhitekturom i zelenilom koji podseća na modernu bujnu baštu. Neka vrsta „zelenog srca“ koje se, poput saune u obliku jabuke, glatko i potpuno integriše u neverovatan okolni pejzaž.

Ono što je najzanimljivije u celoj priči jeste da pomenuti novi centar hotela nema severnu fasadu, već se uklapa u prirodnu zelenu padinu tako da se zgrada jedva vidi. Ulaz u novu banju je zakrivljena poluizložena betonska školjka koja se uvlači u pejzaž i dizajnirana je sa zadivljujućim portalom napravljenim od starog drveta.

S druge strane, južna strana zone za odmor i uživanje otvara se staklenom i čeličnom fasadom koja nestaje ispod pokrivača krovnog zelenila. Čelična nadstrešnica, ispunjena mirisnim cvetovima jasmina, štrči naviše u otvoreno nebo, podsećajući na strukture držanja koje se koriste u savremenom uzgoju jabuke.

Gornji sprat hotela ima saune, sobu za opuštanje i parno kupatilo, kao i susednu terasu na kojoj se gosti mogu osvežiti tušem na otvorenom. Novi vrtni apartmani izgrađeni su na istočnoj strani hotela, dok se u prizemlju i na prvom spratu hotela nalaze četiri prostrane sobe za goste i dva spoljna apartmana, koji imaju posebne delove predviđene za boravak najmlađih posetilaca.

U apartmanima se sa velikih prozora pruža panoramski pogled na idiličan pejzaž, pa se s pravom može reći da svi posetioci hotela imaju osećaj da se nalaze u svom sopstvenom domu. U svakoj prostoriji, jedinstvena atmosfera je stvorena zahvaljujući posebnim elementima kao što je metalna ograda koja je namenski napravljena da na divan način kombinuje estetiku i funkciju.

Ceo projekat Apfelhotela odražava prirodu i strast vlasnika čiji je cilj da se ljudi osećaju zaista kao kod kuće, a ne kao gosti hotela. Ovo posebno mesto je tako postalo neodvojiva celina okolne prirode, do srži povezana kako sa njenom istorijom tako i sa njenim plodovima.

photo: Alex Filz

Povezane teme