Rezervišite na vreme odmor u kućicama sa prelepim pogledom na norveški fjord

Više slika

Više slika

Dobrodošli u The Bolder - kućice van mreže na ivici litice sa neverovatnim pogledom na norveški fjord.

Norveške arhitekte su sarađivale sa lokalnim preduzetnikom na razvoju jedinstvenog iskustva na ivici Lisefjorda na norveškoj zapadnoj obali. Projekat Bolder sastoji se od četiri kućice podignute iznad zemlje dizajnirane da se na najbolji mogući način usklade sa okolnom prirodom i izbrišu sve granice između boravka u zatvorenom i na otvorenom.

Projekat, koji je započeo 2020. godine, izrastao je iz želje da se stvori iskustvo koje je zaista posebno i autentično, gde priroda igra glavnu ulogu. Četiri kabine raspoređene na ivici Lisefjorda, izgrađene su da se stapaju sa pejzažom, i to sa minimalnim otiskom na okolnu prirodu. One su podignute iznad zemlje na velikim betonskim stubovima i imaju staklene fasade kako bi gosti mogli da cene prirodno okruženje iz svoje privatne kabine i da unesu spoljašnjost unutra.

Projektom Bolder arhitekte su nastojale da očuvaju prirodu i poboljšaju iskustvo kretanja u netaknutom pejzažu. Kabine su podignute iznad tla kako bi se stvorio osećaj bestežinskog stanja na ivici spektakularnih strmih planinskih strana, zaranjajući u čisti plavi fjord. Cilj je bio da se stvori totalno iskustvo za posetioce: povratak u udobno, toplo drveno gnezdo sa spektakularnim panoramskim pogledom na vreme koje se stalno menja nakon prelepog dana pešačenja duž fjorda.

Kada uđu unutra, gostima ostaje iluzija da lebde u vazduhu na ivici litice sa neometanim pogledom na fjord i planine ispunjene borovima nalik na bonsai, i gromadama koje su glečeri ostavili kada je nastupilo ledeno doba. Da bi se privukao spokoj prirode unutar kućica za dizajn enterijera odabran je minimalistički stil, sa nameštajem od prirodnih i izdržljivih materijala u zemljanim bojama i organskim teksturama.

Svaka kućica ima gornji sprat sa kuhinjom i trpezarijom, kao i prizemlje sa ugrađenim krevetom i kupatilom. Drvo, mermer i koža su materijali koji se stalno ponavljaju u izboru nameštaja. Nasuprot tome, betonski pod na donjem nivou dodaje hrapavost jednostavnom dekoru. Ovakva estetika je čvrsta, funkcionalna i prefinjena, i savršeno se uklapa u koncept arhitekture u prirodi.

Da bi odrazio prirodu gradilišta, kojim dominiraju granit i sporo rastući borovi, tim stručnjaka je odabrao da radi sa drvetom i betonom kao glavnim materijalima za projekat. Drveće koje je trebalo da bude oboreno tokom izgradnje izdvojeno je za ponovnu upotrebu za druge delove projekata, a granit koji je isečen iz zemlje iskorišćen je za izradu betona. Hrastovo drvo koje se koristi u unutrašnjosti se različito tretira u tri male kabine, tako da posetioci mogu imati malo drugačije iskustvo kada se vrate iz šetnje.

Ove prelepe kućice su zapravo precizni objekti fino oblikovani iznutra, a svaki se fokusira na pogled i kvalitet različitih prostorija. Prirodno osvetljenje i veliki stakleni paneli daju unutrašnjosti umirujuću varijaciju spektra prirodnih boja tokom dana i tokom svih vremenskih prilika, dok istovremeno održavaju kontakt sa nebom. Krov se ogleda u ogledalu sa donje strane kako bi se stvorio objekat oslobođen od zemlje koji lebdi iznad ivice. 

Svetlosni mostovi iznad pejzaža su napravljeni od corten čelika koji takođe pripada paleti prirodnog materijala u ovoj oblasti. Takođe podignuta iznad zemlje kako bi se minimizirao otisak, prigušena, neutralna svetla pružaju dovoljno svetlosti da posetioci održavaju spektakularan pogled u svim pravcima i kada sunce zađe. 

Osim električne energije koja napaja svetlo i pogodnosti u kućicama, čitava ova lokacija je van mreže. Zato slobodno možemo reći da je The Bolder mesto gde možete pronaći svoj mir i napuniti svoje baterije. Tri završene kućice su otvorene za rezervacije od 1. feburara. Poslednja (univerzalno dizajnirana) kućica otvoriće svoja vrata posetiocima oko Uskrsa.

Povezane teme

16.05.2024 Lifestyle

Luksuzno grčko odmaralište na smaragdnom brdu

Pratite tragove slavnih gostiju i prepustite se neizmernom uživanju u ovom raskošnom odmaralištu, gde se privatni bazeni stapaju s plavetnilom najvećeg zaliva u Grčkoj.

13.05.2024 Lifestyle

Dragulj Dubaija: hotel sa tri lica koji odiše drevnom elegancijom

Sa preko 25 godina prisustva, One&Only Royal Mirage je legenda u svetu Dubaija - mesto koje odiše drevnom elegancijom, a sve to na prvi pogled ne biste mogli ni da zamislite.

10.05.2024 Lifestyle

Four Seasons Resort Sejšeli: vaš privatni raj na bujnom koralnom ostrvu

Odmaralište Four Seasons Resort na ostrvu Deroš u svojoj ponudi ima prelepe rustične vile ali i apartmane u kojima ćete se osećati kao da ste konačno pronašli svoj mir i rešili sve...

07.05.2024 Lifestyle

Centara Reserve Samui: oaza luksuza na netaknutim obalama Tajlanda

Centara Reserve Samui se ponosi kolekcijom pažljivo dizajniranih vila i apartmana, od kojih je svaka osmišljena da pruži maksimalnu udobnost i privatnost gostima.

04.05.2024 Lifestyle

Corfu Imperial Grecotel Beach Luxe Resort: rajski kutak luksuza na ostrvu Krf

Poznato po svojim raskošnim sadržajima, besprekornom uslugom i zadivljujućem okruženju, ovo odmaralište mami putnike koji traže bekstvo od svakodnevnice. Od trenutka kada gosti kro...

01.05.2024 Lifestyle

Hilton Amingiri: luksuzno odmaralište za nezaboravnu porodičnu avanturu

Zahvaljujući svojoj idealnoj lokaciji i neograničenom izboru aktivnosti, ovaj raj na zemlji (u pravom smislu te reči!) nudi sve što vam je potrebno za nezaboravnu porodičnu zabavu.

28.04.2024 Lifestyle

Otkrijte očaravajući svet hotela Crillon Le Brave u samom srcu slikovite Provanse

Ovaj očaravajući butik hotel nudi gostima nezaboravno iskustvo, spajajući istorijski šarm sa modernom elegancijom u okruženju koje oličava suštinu života ovog, gotovo nestvarnog, d...

25.04.2024 Lifestyle

Nova spa oaza u Rumuniji i jedna od najlepših u Evropi

Rumunija od ove godine poseduje jedno od najlepših odmarališta na svetu i malo arhitektonsko čudo pod nazivom Therme Bucharest, koje se nalazi na samo deset minuta udaljenosti od n...

24.04.2024 Lifestyle

Prolećni porodični odmor u zagrljaju netaknute prirode

Prvomajski i uskršnji praznici su nam pred vratima...

19.04.2024 Lifestyle

Da li biste se kupali u bazenu na litici stene?

Wanna Jungle Pool Bar je neverovatna destinacija koja vam omogućava da se kupate u prelepom bazenu na ivici stene

16.04.2024 Lifestyle

Otvoren prvi luksuzni Versace hotel u Aziji

Prvi luksuzni hotel čuvenog brenda u Aziji, Palazzo Versace Macau uspešno spaja klasične uticaje barokne i antičke grčke arhitekture, pod kreativnim nadzorom Donatele Versaće.