Pariz kao pametni grad budućnosti

Više slika

Više slika

Širom čitavog sveta danas možemo videti uspešne inicijative koje su preduzete na temu Pametnog Grada…

Ali, ono što možemo očekivati od francuske firme Vincent Callebaut Architectures, odnosno ono što možemo videti iz njihovih planova za Pariz je nešto do sada neviđeno. Iako ćemo morati da čekamo do 2050. godine, isplatiće nam se, jer će po gotovim radovima francuska prestonica biti pravi raj pametne arhitekture.

Prateći Klimatski Energetski Plan Pariza sa ciljem smanjivanja 75% efekta staklene bašte i emisija štetnih gasova do 2050. godine, Paris Smart City je projekat koji uključuje istraživanje i razvoj integracije visokih građevina sa plus-energy sistemom koji proizvodi energiju za okolna područja. Kako bi se borili protiv fenomena urbanog toplog ostrva, podižući u isto vreme gustinu naseljenosti grada na daleke staze, ova studija prikazuje nam osam tipova mešovitih tornjeva.

Tornjevi nam predstavljaju povratak prirode u samo srce grada i integrisanu formu njihovog dizajna i pravila bioklimatizma, kao i obnovljive i reciklirajuće energije u inovativnim sistemima. Kako bi se okrenuli novim socijalnim inovacijama, oni su predstavili nove eko-odgovorne načine života, koji će podići kvalitet života u gradovima, uz neprikosnoveno poštovanje prema prirodnoj sredini.

Planinski tornjevi u Rue de Rivoli


Ovo će biti asortiman 15 zelenih, solarnih i hidrodinamičnih tornjeva, koji će koristiti vegetaciju za klimatizaciju ove poznate šoping zone.

Anti-smog tornjevi na Petite Ceinture


Serija od pet laganih spiralnih tornjeva, koji će predstaviti eko-koridor u istorijskom distriktu Pariza koji datira iz 14.veka.

Fotosintetički tornjevi na Montparnasse


Dekorisani biofasadama sa algama, ovi tornjevi će biti glavni ukras pejzaža koji neodoljivo podseća na Central Park u Njujorku.

Gnezdo Bambusa tornjevi u Masseni


Ovi termodinamični zeleni tornjevi biće obmotani mrežama od bambusa koje će sadržati voćnjake i vertikalne bašte sa povrćem.

Saće tornjevi u HBM Porte De Lilas


Blizu takozvane “kapije Pariza” ovaj razvojni kompleks napajaće se kroz zajedničku energetsku mrežu.

Farm neboderi u Porte d’Aubervilliers


Ruralna sredina dolazi u centar grada kroz konstruisanje tri vertikalne farme.

Mangrove tornjevi u Gare du Nord

Upotrebom pijezoelektričnog efekta za izvor napajanja ovih tornjeva, Mangrove tornjevi će pustiti korenje u svom okruženju, nalik na močvarno drveće po kom su dobili ime.

Most tornjevi u Pond – Aval

Ovo će biti amfibijske strukture koji će se prostirati preko reke Sene i spajati 12. distrikt Pont Amona sa 16. distriktom Pont Avala. 

P.Ć.

Povezane teme

08.02.2024 Lifestyle

Plutajući +POOL bazen u Njujorku: oaza osveženja i inovativna filtracija vode

+POOL će ponuditi predah od letnje vrućine, dok će istovremeno raditi kao postrojenje za filtriranje vode koje će čistiti milion galona okolne rečne vode dnevno.

05.02.2024 Lifestyle

Hotel Nolinski Venezia: mesto gde su luksuz i istorija u savršenom skladu

Ovo remek-delo arhitekture iz 1929. godine, prožeto izuzetnom mešavinom secesije, stilske slobode i modernizma, pažljivo je restaurirano kako bi svojim gostima ponudilo samo vrhuns...

02.02.2024 Lifestyle

Restoran sa zadivljujućim pogledom na Burdž Kalifu

Sa prostranim otvorenim dvorištem sa zavidnim pogledom na Burdž Kalifu, restoran pruža toplu i privlačnu atmosferu koja je savršena za uživanje u odličnoj hrani sa prijateljima i p...

30.01.2024 Lifestyle

Otro Oaxaca: hotel koji poštuje tradiciju i promoviše održivost

Različiti elementi hotela, uključujući ciglu, crvenu zemlju iz dolina, uglačani cement, smolu, čelik, staklo, beton i reciklirano drvo, kombinuju se u cilju stvaranja jedinstvenog...

29.01.2024 Lifestyle

Terme Sveti Martin - savršeno mesto za odmor cele porodice

Svake zime tražimo načine kako da ostanemo vitalni, ojačamo naš imunitet i opustimo telo.

27.01.2024 Lifestyle

Kamion sa hranom pretvoren u očaravajući restoran od terakote, belog hrasta i maslina

Glavna karakteristika ovog restorana je prepoznatljiv blok od terakote i krovna paluba opkoljena maslinama neprimetno se stapaju sa lokalnom teksaškom atmosferom.

25.01.2024 Lifestyle

Zaljubite se ovog Dana zaljubljenih u Terme Sveti Martin - wellness resort stvoren za beg u dvoje

Najromantičniji dan u godini kuca nam na vrata i krajnje je vreme da krenete razmišljati kako da na poseban način ove godine iznenadite svoju voljenu osobu...

24.01.2024 Lifestyle

Sjoparken: spektakularno iskustvo odmora na najprirodniji način

Hotel Sjoparken je posvećen balansu, stvaranju nečega što je prirodno i jedinstveno, i što nudi spektakularno iskustvo na najprirodniji način.

21.01.2024 Lifestyle

Santorini zove: luksuzni minimalistički apartmani sa pogledom na more

Odmaralište savršeno oslikava harmoniju tradicije i modernog minimalizma - enterijer svakog apartmana sjedinjuje tradicionalnu kikladsku dekoraciju s modernim minimalističkim detal...

18.01.2024 Lifestyle

Novi dragulj Mediterana: The Lodge Mallorca

The Lodge Mallorca hotel pruža dobrodošlicu gostima među poljima lavande, badema i rogača, dok istovremeno očarava istorijskim šarmom Majorke.

15.01.2024 Lifestyle

Vaša sledeća destinacija: luksuzne kućice sa savršenim pogledom na čuveni zamak

Luksuzno odmaralište otvoreno je prošle zime, i predstavlja inovativni model hotelskog smeštaja po meri koji nudi savršenu fuziju modernog komfora, održivosti i bogatog nasleđa jed...