Otvorena izložba Nikole Žigona „Slike u e-molu“ u Galeriji Štab

Više slika

Više slika

Velika platna inspirisana muzikom i ljubavlju pred beogradskom pulblikom do 3. decembra 2023. godine 

Prethodnog vikenda u Galerija Štab otvorena je izložba slikara Nikole Žigona pod nazivom - „Slike u e-molu“, koju će posetioci moći da pogledaju sve do 3. decembra  2023. godine.

Sunce moje, Ljubavni napitak, Praznik na jastuku, Čudo ljubavi I i II, Halo ljubavi, Srećna okolnost, Rumeno putovanje, Portal izobilja … nazivi su Žigonovih slika, čiji je lajtmotiv očigledno, ljubav. Sve slike su nastale tokom 2023. godine,  a izložbu čini 15 velikih platna, na kojima se na prvi pogled uočava Žigonov potez i bogata paleta boja.

Slojevitost slika Nikole Žigona objedinjenih naslovom “Slike u e-molu” predstavljena je u svojevrsnom miksu gesta i boja u nekoliko planova prostora: formalno-slikarskog, psihološkog i fizičkog. Iako je na slikama boja dominantna, umetnik se u isto vreme ne odriče ni forme, ni figure, ni gesta, tražeći balans svega u otelotvorenju psihofizičkog prisustva slikara u sopstvenom delu.

Posetiocima su se na otvaranju obratili umetnik, kao i kustoskinja Marta Vukotić Lazar, koja kaže da poenta stvaranja ovako velikih slika nije težnja ka nečemu grandioznom i pompeznom, već potreba umetnika da sebe jasno predstavi, sasvim intimno i ljudski.

Marta Vukotić Lazar dodaje:

„Oslonivši se na ritam, na sudaranje formi u prostoru i na presecanje prostora vremenom, gde boja privlači formu, a znaci privlače boju, umetnikov vizionarski poduhvat je bio da „okupi“ sve ove „instrumente poezije platna“ na svojim radovima.

U sadejstvu sa Mendelsonovim koncertom za violinu i Šopenovim klavirskim koncertom u e-molu kao inspiracijama, Žigon stvara umetnički svet koji nije puka simbioza umetničkih formi, već uvođenje strukture, ritmova i tonova umetničke forme kakva je, u sopstveni svet slika.“

Umetnik kaže da je na ovoj izložbi, na ovim slikama zapisao bojom, potezom, linijom sve što je osetio, zapazio, spoznao o veličanstvenoj energiji Ljubavi.  

Svoj likovni izraz, Žigon je pronašao nakon svog boravka u  Parizu dvehiljadite gde se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Nakon čega su usledile dve izložbe u Parizu i jedna u Beogradu. Zahvaljujući tim izložbama postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu. Njegove slike se nalaze u stalnoj postavci Würth muzeja u Künzelsau, Baden Virtember, Nemačka. Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

Diplomirao je na odseku slikarstvo u klasi profesora Mome Antonića 1991.godine na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu.

Izložba će trajati do 3. decembra

Galerija ŠTAB se nalazi u Bulevaru Vudroa Vilsona 14, ulaz 2

O umetniku:

BIOGRAFIJA - NIKOLA ŽIGON

NIKOLA ŽIGON je rodjen 13. jula 1958. godine u Ljubljani. Diplomirao je na Fakultetu Likovnih Umetnosti 1991. godine u Beogradu odsek slikarstvo u klasi profesora Mome Antonovića.

U prvom periodu svog stvaralaštva bavi se crtežom, koji smatra najvažnijom likovnom disciplinom, video artom i umetničkim instalacijama koje je izlagao na izložbama u Studenskom Gradu 1992. godine i u Salonu Muzeja Savremenih Umetnosti 1995. godine.

Dvehiljadite godine živi i radi u Parizu u kome se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Na svoje dve pariske izložbe i na izložbi u Beogradu 2001. godine po povratku iz Pariza, Nikola Žigon se pokazao kao autor koji je  pronašao svoj likovni izraz.

Zahvaljujući tim izložbama od 2002. godine, postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu. Njegove slike s nalaze u stalnoj postavci  Würth muzeja u Künzelsau, Baden Virtember, Nemačka. Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

Na izložbama u Minhenu 2004 i 2009 god, u Portugalu 2005. godine, u Beogradu 2006 i 2007.godine, Nikola Žigon prikazuje svoje bele slike, koje sadrže umetnikov stav pomeranja granica izdržljivosti materije boje.

2009. godine uporedo izlagajući slike u Tivtu, Petrovcu i Sv. Stefanu, Žigon priređuje izložbu crteža u Galeriji “New Moment” u Beogradu. Ovaj ciklus crteža velikog formata ima ulogu upozorenja; ovde je reč o nevidljivom magnetnom polju na koje nam umetnik skreće pažnju. Autor se takođe predstavlja beogradskoj publici u decembru iste godine u “Galeriji 212” sa najnovijim slikama. I kako kaže istoričar umetnosti Milena Marjanović; “ Nikolina umetnost ne želi da obmanjuje svet, jer ni on samog sebe to ne želi. “Slede izložbe u Beogradu “Galerija Progres,” izložbe u Milanu, Piranu, Dubaiju… U slikama iz ovog perioda Žigon, po rečima istoričarke umetnosti Danijele Purešević, ne svodi niti apstrahuje pojavni svet, već nastoji da apstraktne sadržaje uobliči, da ih prevede u jezik slike.

Ciklus slika „Dodekatlos“, kojima se umetnik predstavlja na izložbi 2015. u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, donosi tople boje, kao i prevagu intuitivnosti i impulsivnosti. Dakle, u platna emformelne strukture, gde je dominirala belina i svetli kolorit i gde je crtež predstavljao važan element, umetnik u sliku unosi intenzivne, snažne kolorističke namaze u duhu apstraktnog ekspresionizma.

Izložba Nikole Žigona “Kao da je bilo nekad” 2018. godine u galeriji X Vitamin, rezultat je ispitivanja strukture procesa sećanja kroz slikarski medij, kojim autor sumira dosadašnje iskustvo stvaralačkog opusa i donosi nova rešenja. Žigon se tom izložbom, koju je posvetio svojoj majci – nedavno preminuloj glumici Jeleni Žigon, upušta u putovanje kroz sopstvenu mapu memorije. Osvrt na uspomene, pokrenuo je vedru i svežu energiju, koja označava novo razdoblje, kako u umetničkom tako i u zemaljskom životu autora.

2021. posle višegodišnje pauze tokom koje je živeo i stvarao u inostranstvu, Nikola Žigon se, izložbom radova, pod imenom "Osmeh se vratio u grad", vratio na mapu beogradskih kulturnih i umetničkih zbivanja.

SAMOSTALNE IZLOŽBE

• 2021. „Osmeh se vratio u grad“, dom porodice Žigon na Senjaku, Beograd

• 2018. Kao da je bilo nekad, Thalberg Galerie, Cirih

• 2018. Kao da je bilo nekad, X vitamin, Beograd

• 2017. izložba “Glasovi i Mitovi”, Galerije Pizana u Porto Montenegru

• 2016. slike GSLU Niš, Galerija „Srbija”

• 2015. „Dodekatlos“, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd

• 2012. „No Boundaries“, Dubai

• 2011.  slike, galerija Progres, Beograd

• 2011. slike, galeria Arte Reale, Milano

• 2011.  „Moonlight Mile“, Apolonijeva palata , Piran, Slovenija

• 2011. crteži “Delikatesa”, Galerija Dar Mar, Beograd

• 2010. crteži, „Shitting”, Galerija Art, Beograd

• 2009. izložba “Everness”, Galerija 212, Beograd

• 2009. izložba “Shitting”, Ideas gallery, New moment, Beograd

• 2009. Crteži, “New Moment”, Beograd

• 2008. Slike, Galerija Meander, Apatin

• 2007. Slike, DKSG, Beograd

• 2007. Slike, Gradska galerija, Bela Crkva

• 2007. „New Day Yesterday", Slike i stubovi, Moderna Galerija Budva

• 2007. „New Day Yesterday", Slike i stubovi, Galerija Progres Beograd

• 2006. Slike, Galerija Eurocentar, Beograd

• 2004. Slike, Prom Galerie, München

• 2002. Slike, Abstraction Galerie, Beograd

• 2001. Slike, Abstraction Galerie, Beograd

• 2000. Slike i crteži, Yougoslave Culturel Centre, Paris

• 2000. Slike, International Galerie, Paris

• 1995. „Svete tajne ili ključ naše izdržljivosti", kolaži,slike, instalacije, Galerija Salona Muzeja Savremene Umetnosti, Beograd

• 1994. Instakcije, Galerija Kulturnog Centra, Novi Sad

• 1993. „Izložba crteža i jednih vrata", Likovni salon tribina mladih, Novi Sad

• 1992. „Unutrašnja strana vrata", izložba instalacija, video rad, Galerija DK, Studentski grad, Beograd

• 1992. Crteži, galerija NUBS, Beograd

Povezane teme

14.11.2023 Lifestyle

Doživite čudesne zimske praznike u idiličnom Međimurju

Bliže nam se veseli zimski praznici, a u trci sa novogodišnjim poklonima i obavezama često zaboravimo kako je najlepši poklon, koji možemo pokloniti svojim najdražima, upravo vreme...

13.11.2023 Lifestyle

Mala spavaća soba u srcu šume: sve što vam treba nakon dugog stresnog dana

„L'Observatoire“ hotelska soba je jedinstvena po tome što nudi jedan od najlepših panoramskih pogleda u regionu. U ovakvim hotelskim sobama svaki trenutak postaje poseban, svaka ju...

08.11.2023 Lifestyle

Objavljena lista 5 najboljih luksuznih hotela na svetu za 2023. godinu

TripAdvisor, globalna platforma za putovanja, svake godine donosi svoju listu najluksuznijih hotela na svetu.

06.11.2023 Lifestyle

Nikola Žigon „Slike u e-molu“ u Galeriji Štab

Galerija Štab predstavlja izložbu „Slike u e-molu“ Nikole Žigona, koja će biti postavljena od 17. novembra do 3. decembra  2023. godine.

03.11.2023 Lifestyle

Ekspedicijski restoran fine kuhinje usred Norveškog fjorda - iskustvo koje nećete zaboraviti!

Restoran Iris se nalazi na ostrvu Snilstveitø usred norveškog fjorda, i jedini način da se dođe do njega je trajekt. Restoran izgleda futuristički i podseća na nekakav veliki svemi...

31.10.2023 Lifestyle

Avantura kao stil života: prelepe kućice na točkovima vode vas na kraj sveta

Možete je parkirati pokraj jezera, na plaži, na brdašcu sa kojeg puca pogled na podnožje grada... Ma, možete sa njom na kraj sveta. Ove kućice svakako nisu prostrane, ali to ne zna...

26.10.2023 Lifestyle

Nordijska elegancija koja čuva istorijsku vrednost i bogatu kulturnu baštinu Finske

Istorija hotela Torni i njegov značaj kao mesta susreta različitih finskih kulturnih uticaja igrali su ključnu ulogu u formiranju koncepta dizajna. Cilj je bio očuvati originalnu a...

23.10.2023 Lifestyle

Zaplivajte u jednom od ovih prelepih bazena i uronite u svet raskoši i luksuza

Bazeni u ovim hotelima su nešto posebno. Njihova udobnost, izdržljivost i estetika su bez premca. Zaboravite na klasičan, zastareo izgled bazena. Dizajneri širom sveta su se posvet...

18.10.2023 Lifestyle

Dobrodošli u neobičan restoran koji spaja umetnost, dizajn i finu hranu

Ovaj jedinstveni restoran, smešten u prizemlju, predstavlja spoj umetnosti i načina života, pružajući svojim posetiocima iskustvo koje pomiče granice između umetnosti i gastronomij...

16.10.2023 Lifestyle

Najlepše boje jeseni u jedinstvenim termama Sveti Martin

Znate li gde se nalazi savršena destinacija za doživljaj čarobnih jesenjih boja prirode i gde pritom možete uživati u kombinaciji zdravih navika, opuštanja i velnesa, vrhunske gast...

13.10.2023 Lifestyle

Čitanje kao stil života: biblioteka u ekološkom gradu osvaja svojim neobičnim kružnim dizajnom

Dizajn biblioteke potiče od dubokog razumevanja njenog značaja kao simbola grada i važnosti njenog prisustva u životima lokalnih građana i posetilaca. Zgrada je koncipirana tako da...