Dugoočekivani podvodni restoran u Lindesnesu, u blizini najjužnije tačke Norveške, konačno je otvoren za javnost.
“Under” je remek delo dizajna norveške arhitektonske firme Snøhetta. U svom prvom podvodnom iskustvu u Evropi, restoran vam nudi da doživite neverovatan podvodni svet dok uživate u obroku svetske klase.
Restoran površine 495 kvadratnih metara napravljen je od iskošne betonske strukture koja izgleda kao da klizi u more.
Polovina restorana "Under" je pod vodom, dok je drugi deo iznad nje.
Dok se gosti spuštaju na tri nivoa restorana, krećući se od ulaza hrastovim stepeništem, mogu da primete toplr drvene tonove u kombinaciji s plavim i sivim tonovima.
Sirovi beton je dopunjen velikim prozorom koji pruža pogled na fantastičan podvodni svet. Dok su drugi podvodni restorani smešteni u akvarijumima, ovde doživljavate uzbuđenje u pogledu relanog podvodnog okruženja.
Da bi se osigurala dobra vidljivost, čak i noću, Snøhetta je dodala prigušeno osvetljenje u enterijeru i tako storila gradijent koji omogućava dubokim bojama mora da dođu do izražaja.
Visok vertikalni prozor vodi do sobe za degustaciju šampanjca, propuštajući svetlo i dopuštajući gostima da posmatraju dok pijuckaju svoja pića. Kada je u pitanju enterijer, drvo je dominantna karakteristika, dok je prilagođeni nameštaj minimalistički i čist kako bi pogled gostiju bio skoncentrisan na more. Keramika koju su napravili lokalni umetnici je od peska sa morskog dna, dok plavi i zeleni akustični paneli,jesu asocijacija na more.
Soba za degustaciju šampanjaca je toplo narandžasto i ružičasto okruženje, izbor koji simbolizuje pesak i školjke na obali. Sveukupni osećaj je iznenađujuće lagan i prozračan, jer su arhitekte naporno radile kako bi obezbedile da se u podvodnom restoranu gosti ne osećaju klaustrofobično.
Međutim nisu samo koncept, arhitektura i enterijer impresivni - šef kuhinje Nicolai Ellitsgard,ovenčan Mišelin zvezdom, ima zadatak da svojom vrhunskom kuhinjom impresinira 7.000 ljudi koji su već unapred rezervisali svoje mesto u ovom restoranu pod morem.
Za večeru u ovom restoranu koji ima prosečan kapacitet od 40 gostiju za veče je potrebno izdvojiti oko 430 dolara ako je i piće uključeno u obrok.
N.V.T.
Photo: Ivar Kvaal;Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge; André Martinsen