Najveći staklenik na svetu koji će pomeriti granice u načinu proizvodnje hrane

Da li znate da gajenje useva u staklenicima daje od 6-10 puta više plodova u poređenju sa uzgojem na otvorenom prostoru?

Takođe usevi uzgajani hidroponski u staklenicima, imaju relativno malo korenje tako da se 40% drenažne vode može reciklirati za ponovnu upotrebu. Staklenici doprinose suzbijanju rastuće prehrambene krize, istovremeno smanjujući prekomerno korišćenje resursa. Oni doprinose održivoj poljoprivredi i pomažu u olakšavanju prirodnog oprašivanja. Danas vam predstavljamo najveći staklenik na svetu koji nosi naziv – Tropicalia.

Dizajn ovog staklenika je delo francuske kompanije Coldefy & Associates, i biće lociran na severnoj obali Francuske. Njegova izgradnja će početi 2024. godine. Džinovski staklenik prostiraće se na oko 20.000 m2 i svojim posetiocima pružaće jedinstveno tropsko iskustvo. Kupola visoka 35m prekrivaće staklenik, a temperatura u njemu biće 26 stepeni C, kako bi bila pogodna za različite vrste ptica, leptira, riba, gmizavaca i egzotičnih biljaka.

Sa odsustvom unutrašnjih nosećih stubova, Tropicalia će svojim posetiocima omogućiti da istraže svaki njen kutak bez ograničenja. Kupola će stakleniku pružati optimalnu izolaciju, a sva toplota proizvedena efektom staklenika će se reciklirati i skladištiti. Višak energije će toplotnom mrežom biti sproveden do okolnih preduzeća i stambenih objekata. Ovo je izvrsna prednost Tropicalia staklenika, jer standardni staklenici obično zahtevaju mnogo toplote nakon zalaska Sunca i generišu više ugljen dioksida. Tropicalia ugljen disokid sakuplja i ponovo koristi.

Iskustvo boravka u ovakvom jednom stakleniku biće ravno prisustvu u začaranoj šumi. Vodopadi visoki i preko 80m i bazeni sa koi šaranima biće jedinstveni detalji u ovom stakleniku. Izrada Tropicalia staklenika bi trebalo da pokaže da je moguć miran suživot čoveka i prirode, dok koračamo zajedno ka održivoj budućnosti.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme