Moderan hotel na vrhu litice

Kao najbolji primer modernog arapskog dizajna, ovaj hotel pokazuje kako kombinovati minimalistički nameštaj i nameštaj po meri sa tradicionalnim jezikom arkada, utvrđenja i vodenih kanala Omana.

Anantara Jabal Akhdar u Omanu je odmaralište s pet zvezdica koje je dizajnirao Atelier Pod, a nalazi se na 2.000 metara nadmorske visine, na obodu kanjona Džabal Akdar.

Džabal Akdar, na rapskom znači "Zelena planina", a u pitanju je planinski masiv u omanskoj visoravni Saik. Ovo područje je nekada smatrano nedostupnim.

Ovaj luksuzni resort Anantara sa šest restorana, salona, spa centrom i rekreativnim objektima zauzima 66.000 m² same ivice ove litice. U pitanju je hotel na najvišoj nadmorskoj visini na Bliskom istoku. Lotfi Sidirahal, direktor Atelier Pod, želeo je da u odmaralište donese više istorijskih arhitektonskih elemenata Omana dajući dizajnima novo značenje jednog modern luksuznog hotela. Cilj je bio kreirati „jedinstveno i savremeno odmaralište u okviru izuzetnog nasleđa regiona“, stoji u saopštenju arhitektonsko studija.

Hotel je zadržao ključne elemente arhitekture Omana i odražava tipologiju utvrđenja regiona Nizva i okolnih planinskih citadela. Iskustvo posetioca je osmišljeno tako da izazove specifične emocije u specifičnoj konfiguraciji, počevši od fasade, pa sve do dvorišta, terase i bazena. Eksterijer, sa svojim velikim drvenim vratima, impresivno prikazuje komandnu snagu. Dramatični kontrast na ulazu je ono što unutrašnjosti daje delikatan i snažan utisak veličanstvenim otvorenim dvorištem sa bujnim zelenim terasama.

Lobi ima 10 metara široku kupolu sa savremenom fontanom. Prolazeći kroz predvorje, gosti će pronaći centralno dvorište ukrašeno omanskim arkadama. Veliki otvoreni kamin u dvorištu služi kao srce odmarališta, dok je na litici dizajner odlučio da postavi beskonačne bazene i panoramske vile za dramatičan efekat i da iskoristi nesmetan pogled. U dvorištu, suku, kafiću i biblioteci gosti se mogu opustiti, relaksirati ili provesti neko vreme sami.

Zapadno od dvorišta nalazi se samostojeći toranj koji svedoči o starom Omanskom koritu, sa svojom specifičnom koničnom zakrivljenošću i glatkom rampom koja ga okružuje. Ne samo da toranj ima loundž i restoran, već služi i kao paluba za promatranje zvezda pod vedrim pustinjskim nebom.

Povezane teme