Kućice kao iz mašte

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih treba posetiti Rumuniju...

Kao najnoviji, dolazi nam ovo zadivljujuće ekološko odmaralište u dolini koje predstavlja kompleks apartmana, koji su kompletno izgrađeni od gline, drveta, peska, kamena i sena. Ako tražite način pomoću kog ćete oživeti osećaj voljene bajke u stvarnom životu, nemojte se mučiti i gledati dalje od ovih koliba koje se nalaze u predivnom pejzažu našeg dragog komšiluka. Ovo odmaralište će sigurno zadovoljiti vašu, ili potrebu vaše dece za patuljcima i čarobnim okruženjem.

Vlasnici su počeli da grade ovaj hotel 2014. godine i sada se već polako bliže završetku radova. Kompleks poseduje 10 soba, a svaka od njih ima odvojen ulaz radi veće privatnosti. Kao što smo već rekli, konstrukcija je kompletno izgrađena od gline, drveta, peska, kamena i slame. Ova građevina je 100% organska bez ikakvih modernih finiša kao što su farbe, lakovi, ili čak klimatizacija, dok se zagrevanje njenih prostorija vrši starim putem i pomoću prelepih ognjišta. Odmaralište će čak posedovati i restoran koji će biti otvoren za nekoliko meseci, dok će ovo mesto svoja vrata zvanično otvoriti za posetioce do kraja ove godine.

Ime ove bajkovite kolibe je Valea Zanelor, što na rumunskom jeziku znači "Dolina Vila". Mesto u kome je izgrađena je smešteno u blizini Fagaras planina, dela Karpata koji se može videti u daljini. Ovaj planinski venac je dom najvećeg vrha u Rumuniji znanog kao Porumbacu de Sus, i on se nalazi 2554m iznad nivoa mora.

Selo koje se nalazi u blizini odmarališta iz bajke se takođe zove Porumbacu de Sus i udaljeno je svega 40km od grada Sibiu, na 45 minuta vožnje, dok je Sibiu proglašen za jedan od najlepših gradova ove zemlje. Selo je na razumnoj udaljenosti koja se kolima veoma lako prelazi. Fagaras planine su dom najboljih puteva na svetu nazvanih Transfagarasan - kako je Džeremi Klarkson objasnio u svojoj čuvenoj emisiji Top Gear 2009.godine - i smeštenih na 15 minuta vožnje istočno od sela Porumbacu de Sus.

Valea Zanelor je zadivljujuća, ekološki ispravna, planinska loža u kojoj će se služiti isključivo organska hrana koja dolazi iz lokalnih izvora.

N.Đ.

Povezane teme