Kafić koji neodoljivo podseća na školsku učionicu

U pitanju je renoviranje bivše osnovne škole Risei, koja je ponovo otvorena kao komercijalni kompleks koji se između ostalog sastoji od hotela i prodavnica...

Ima nečeg magičnog u svim ovim idejama koje nam dolaze sa Istoka. Japan je poslednjih godina definitivno izbio u prvi plan kada su arhitektonski projekti u pitanju, a ovaj trend se očigledno prenosi i na projekte renoviranja i re-adaptacije starih zgrada, poput ove koja datira iz 1928. godine.

U pitanju je treći kafić Blue Bottle Coffee u Kjotu, koji je otvoren u prostoru blizu glavnog ulaza u hotel. Samo blok od reke Takasegava, gde ćete takođe naći neke od najboljih pogleda na cvetove trešnje, nalazi se stara zgrada sa zadivljujućim lučnim ulazom i romantičnim balkonom. Ovaj istorijski prostor je nedavno preuređen i renoviran kao živopisno okupljalište zajednice koja je dom brojnih zanatskih prehrambenih preduzeća.

Kafić, čije slike danas delimo sa vama, otvoren je na prvom spratu zgrade, a kao što ćete i sami imati prilike da vidite, njegov dizajn ukazuje na originalnu osnovnu školu, sa šemom boja koja sadrži mnoge nijanse zelene koje se mogu naći u japanskim školama. Ova boja je, zajedno sa belom, iskorišćena i za farbanje zidova, ali i pri odabiru nameštaja i biljaka koje su dodatno popunile prostor.

U kafić je takođe ugrađena i ideja učenja, pa tako sto u blizini ulaza služi kao jednostavna stanica za pripremu kafe gde se mogu organizovati brojni seminari ali i degustacija kafe. Na meniju ovog originalnog kafića nalazi se njihov čuveni espreso i preliv, kao i originalna plava flaša kafe zajedno sa posebnim lokalnim sendvičima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

photo source: Takumi Ota

Povezane teme