Javni prostori širom Evrope ove jeseni postaće živopisna igrališta

Godina koju ćemo zauvek pamtiti se ubrzanim korakom približava svom kraju.

Ali po svemu sudeći saga oko Korona virusa se nastavlja i sve su šanse da ćemo sa socijalnom distancom nastaviti i u novoj 2021. godini. To bi značilo što više vremena na otvorenom i što manje okupljanja u zatvorenim prostorijama. U tom pogledu javni prostori širom Evrope dobiće na poklon živopisna igrališta.

Nova serija instalacija, delo 100 Architects studija pružiće deci preko potreban prostor za igru i druženje, ali i ne samo to, ona će doneti i bolje raspoloženje gradovima širom Evrope. Sa sedištem u Šangaju ovaj studio okuplja 15 mladih kreativnih dizajnera koji rade na granici – između mašte, ulične umetnosti, pejzažne arhitekture i urbanih intervencija. Do sada su već realizovali na desetine fantatičnih javnih projekata, a sada u saradnji da francuskom urbanističkom grupom Playgones rade na viziji koja se fokusira na – važnosti igre.

Nisu u pitanju klasična dečija igrališta, već urbane umetničke instalacije koje su ujedno vrlo funkcionalni prostori, svaki ponaosob dizajniran i prolagođen okruženju u kom se nalazi, sa osvrtom na njegov pejzaž i arhitekturu. Igrališta vidljiva iz daleka, ne pokušavaju da se stope sa svojim okruženjem, već naprotiv pozvaju decu da dođu i dobro se zabave. Svaka instalacija ima zidove za penjanje, terene za sport, klupe, ljuljaške i druge zanimljivisti za decu.

Oba tima nastoje da javne prostore učine zabavnijim i prilagođenijim deci. Oni takođe žele da podstaknu decu na socijalnu interakciju, pozivajući ih da skaču, penju se, provlače se i istražuju svoje mogućnosti. Čak i ako nemate decu, ove instalacije su nešto što će vam sigurno izmamiti osmeh na licu, u ovim teškim vremenima, kada je zaista najvažnije da svi ostanemo što pozitivniji.

Tim studija 100 Architects kaže da su se našli pred pitanjem – kako skrenuti pažnju i učiniti umetničke projekte izvanrednim u kulturi koja slavi jednokratnost, u kojoj se sve zaboravlja čim se skrene pogled na drugu stranu. Tada su došli na ideju da to budu instalacije koje su privlačne, kako deci tako i odraslima, kontrastne od svog okruženja u svom obliku, bojama i veličini.

Ž.J.

Izvor: Dornob

Povezane teme