Izložba jugoslovenske arhitekture u njujorškom MoMA muzeju

Više slika

Više slika

Njujorški Muzej moderne umetnosti, pozabaviće se impresivnim betonskim strukturama i odvažnim vizijama urbanog planiranja bivše Jugoslavije…

Ova izložba, koja se fokusira na period komunizma, biće otvorena na leto. Nazvana Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980, ova izložba će predstaviti primere jedinstvenog stila koji su se pojavili u našoj nekadašnjoj državi, koja je zauzimala Balkan, odnosno delove centralne i jugoistočne Evrope tokom većeg dela dvadesetog veka.

Na izložbi će biti predstavljeno preko 400 crteža, modela, fotografija i filmskih isečaka koji će prikazati najimpresivniju arhitekturu, koja je planirana i konstruisana tokom druge polovine postojanja Jugoslavije.

“Arhitektura koja se pojavila tokom tog perioda – od nebodera “internacionalnog stila”, do brutalističkih struktura – predstavlja manifestaciju radikalnog pluralizma, hibridnosti i idealizma, koji su sami po sebi karakterisali državu Jugoslaviju”, stoji u zvaničnoj izjavi ovog muzeja.

Jugoslavija definitivno ima jedinstveni ugao posmatranja arhitekture zbog turbulentne istorije. Država je prvobitno formirana nakon I svetskog rata kao Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon što su se teritorije koje je izgubila austrougarska imperija spojile sa Kraljevinom Srbijom.

1929.godine, država je dobila ime Kraljevina Jugoslavija, da bi monarhija bila ukinuta nakon Drugog svetskog rata i osnivanja komunističke vlasti, što je dovelo do kreiranja mnogih monumentalnih projekata arhitekture i utopijskih urbanističkih planova, sličnih onima iz Sovjetskog saveza iz istog vremenskog perioda.

U Jugoslaviji, arhitekte su postale veoma važne ličnosti, uključujući Bogdana Bogdanovića, Juraja Neidharta, Svetlanu Kanu Radević, Edvarda Ravnikara, Vjenceslava Rihtera i Milicu Šterić, a svi oni su deo MoMA postavke.

Primeri njihovih važnih projekata koje predstavlja ovaj renomirani muzej uključuju skulpturalni enterijer Bele Džamije u ruralnom delu Bosne, rekonstrukciju Skoplja nakon zemljotresa koja je bazirana na Metabolist dizajnu Kenza Tange i blokove Novog Beograda.

Ekonomska i politička kriza tokom osamdesetih godina prošlog veka dovela je do raspada države, i jugoslovenskih ratova tokom devedesetih. Danas, ipak, brojni primeri ove arhitekture mogu se videti u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Ovom izložbom, MoMA muzej za cilj ima predstavljanje “neverovatnog građevinskog rada vodećih arhitekti socijalističke Jugoslavije internacionalnoj publici po prvi put”.

Ovu izložbu organizovao je glavni kurator MoMA muzeja zadužen za arhitekturu i dizajn, Martino Stierli, uz pomoć asistenta Ane Kats i gosta kuratora Vladimira Kulića, a biće aktivna od 15.jula ove godine do 13.januara sledeće.

Trenutno, u MoMA muzeju održava se izložba Is Fashion Modern? koja se zatvara 28.januara, dok će u maju muzej otvoriti fantastičnu prezentaciju maketa gradova Bodisa Iseka Kingeleza.

N.Đ.

Izvor: Dezeen

Povezane teme

24.11.2023 Lifestyle

Mr. C Residences: luksuz koji morate osetiti svim svojim čulima

Smeštena u srcu živahne Džumerije u Dubaiju, luksuzni tripleks Mr. C Residences pruža prekrasan pogled na obrise grada i trebalo bi da bude završena ovog decembra.

21.11.2023 Lifestyle

Neobičan autokamp: oaza elegancije koja spaja luksuzni enterijer sa prirodnom lepotom pejzaža

Namera je bila je pružiti gostima miran i opuštajući ambijent, kao i okruženje koje će ih naterati da istraže čudesnu lepotu koja ih okružuje. Autokamp takođe izražava istu posveće...

21.11.2023 Lifestyle

Otvorena izložba Nikole Žigona „Slike u e-molu“ u Galeriji Štab

Velika platna inspirisana muzikom i ljubavlju pred beogradskom pulblikom do 3. decembra 2023. godine 

16.11.2023 Lifestyle

Tihi luksuz sa pogledom na jezero: hotel La Darbia očarava svojim sofisticiranim dizajnom

Arhitektura i enterijer La Darbia naglašavaju jednostavnu eleganciju koja se oslanja na lokalne materijale i kulturnu istoriju Pijemonta. Apartmani su uređeni suptilnom paletom boj...

14.11.2023 Lifestyle

Doživite čudesne zimske praznike u idiličnom Međimurju

Bliže nam se veseli zimski praznici, a u trci sa novogodišnjim poklonima i obavezama često zaboravimo kako je najlepši poklon, koji možemo pokloniti svojim najdražima, upravo vreme...

13.11.2023 Lifestyle

Mala spavaća soba u srcu šume: sve što vam treba nakon dugog stresnog dana

„L'Observatoire“ hotelska soba je jedinstvena po tome što nudi jedan od najlepših panoramskih pogleda u regionu. U ovakvim hotelskim sobama svaki trenutak postaje poseban, svaka ju...

08.11.2023 Lifestyle

Objavljena lista 5 najboljih luksuznih hotela na svetu za 2023. godinu

TripAdvisor, globalna platforma za putovanja, svake godine donosi svoju listu najluksuznijih hotela na svetu.

06.11.2023 Lifestyle

Nikola Žigon „Slike u e-molu“ u Galeriji Štab

Galerija Štab predstavlja izložbu „Slike u e-molu“ Nikole Žigona, koja će biti postavljena od 17. novembra do 3. decembra  2023. godine.

03.11.2023 Lifestyle

Ekspedicijski restoran fine kuhinje usred Norveškog fjorda - iskustvo koje nećete zaboraviti!

Restoran Iris se nalazi na ostrvu Snilstveitø usred norveškog fjorda, i jedini način da se dođe do njega je trajekt. Restoran izgleda futuristički i podseća na nekakav veliki svemi...

31.10.2023 Lifestyle

Avantura kao stil života: prelepe kućice na točkovima vode vas na kraj sveta

Možete je parkirati pokraj jezera, na plaži, na brdašcu sa kojeg puca pogled na podnožje grada... Ma, možete sa njom na kraj sveta. Ove kućice svakako nisu prostrane, ali to ne zna...

26.10.2023 Lifestyle

Nordijska elegancija koja čuva istorijsku vrednost i bogatu kulturnu baštinu Finske

Istorija hotela Torni i njegov značaj kao mesta susreta različitih finskih kulturnih uticaja igrali su ključnu ulogu u formiranju koncepta dizajna. Cilj je bio očuvati originalnu a...