Hotel u obliku šišarke objašnjava šta znači boraviti u prirodi

Poziv za sve avanturiste - probudite se među krošnjama drveća u ovoj neverovatnoj kućici u obliku borove šišarke sa pogledom na veliki fjord u Norveškoj...

Okačen 6 metara iznad nivoa zemlje, Woodnest hotel je zapravo mala kućica omotana oko stabla drveta i može da primi 4 osobe unutra. Tu su i sve standardne prostorije i dnevni boravak iz kog se pruža jedinstven i privilegovan pogled na fjord. Jedinstvenoj kućici na drvetu se pristupa preko malog drvenog mosta, koji vodi posetioca sa zemlje u strukturu i gore do drveta.

Dizajniran od strane arhitektonskog studija Helen & Hard, cilj je bio da se stvori prostor koji zaista objašnjava šta znači boraviti u prirodi. Putovanje do lokacije počinje sa 20 minuta hoda od grada Odda, na ivici fjorda, i kroz šumu strmom vijugavom stazom.

Na samo 15 metara kvadratnih, pažljivo organizovanih unutar samog centralnog stabla, nalaze se čak četiri mesta za spavanje, kupatilo, kuhinja i dnevni prostor. Odavde se može posmatrati i iskusiti ogroman i neverovatan pogled kroz drveće, sve do fjorda ispod i prema planinama.

U samoj srži projekta je uvažavanje drveta kao građevinskog materijala. Inspirisan norveškom kulturnom tradicijom narodne arhitekture u drvetu, zajedno sa željom da se eksperimentiše sa materijalnim potencijalom drveta, ovaj originalan hotel je strukturno podržan samim deblom i formiran je od niza radijalnih laminiranih drvenih rebara.

Netretirane prirodne drvene šindre pokrivaju zapreminu stvarajući zaštitni kostur oko same zgrade, koji će se vremenom stopiti sa prirodnim izgledom okolne šume.

Stoga se za Woodnest slobodno može reći da je projekat koji mirno sedi u jednoj nesvakidašnjoj situaciji, a to i jeste bio krajnji cilj – omogućavanje ljudima da zastanu i uživaju u malim detaljima koje nudi njihove prirodno okruženje.

photo: Sindre Ellingsen

Povezane teme