Hotel E.C.HO. zelena duša Milana

Devet meseci teškog posla i više od 13 miliona eura bili su potrebni da se izgradi hotel originalnog dizajna i “zelene duše”, kako i glasi drugo ime hotela E.C.HO. u Milanu.

Čuveni dizajner enterijera Andrea Auleta je zaslužan za ovo čudo od zgrade koje sadrži čak 143 sobe, kao i 13 većih i manjih apartmana. Sama struktura građevine bi se mogla nazvati strogom i rigoroznom kada je reč o spoljnim linijama, ali istovremeno nimalo ne odudara od urbanog konteksta. Poigravanje sa staklom, lakoća kojom odiše dekor kao i vešta preraspodela volumena enterijera doveli su do stvaranja jednog funkcionalnog prostora koji pritom ostavlja utisak prirodnosti i blistavosti.

Sam hol hotela opremljen je originalnim sedeljkama u obliku kamena, prekrivenim eko-tkaninama koje se savršeno nadopunjuju sa stolovima izrađenim od mirisne kedrovine. Ogromne sofe uokvirene su u virtualnom, maštovitom vrtu sa jastucima u bojama prirode stvarajući osećaj maksimalnog komfora i opuštenosti. U delu nazvanom konzervatorijum, zidovi su izrađeni od stakla, poseduju visoki izolacioni kapacitet i svetlosne zavese, dok su plafoni opremljeni velikim vazdušnim lampama od gvožđa i fiberglasa koje se lagano pomeraju. Za ovakve prostore se s pravom može reći da u njima stanuje šarm zimskih vrtova obogaćen savremenim dizajnom.

A da hotel bude još primamljiviji svojim posetiocima pobrinula se i velika terasa koja gleda na čuvenu Cascina Pozzobonelli, dok dašak svežeg vazduha koji se pritom može udahnuti asocira na privlačnu silu izvan vremena i prostora. Magični Milano i njegov novi hotel - otvoreni prostor neočekivano umetnut u urbano područje, idealan za opuštanje.

Malo dalje, na recepciji, plafon sa pozadinskim osvetljenjem simulira dnevne sate i nudi spektakl izlaska Sunca, sumraka i noći, prateći prirodne ritmove svetlosti. Srce i duša hotela je veliki zid, smešten u samom centru, koji ide od predvorja do restorana i predstavlja svojesvrstan živopisan zaklon sa slikom porvrtnjaka. Stiče se utisak da zidovi nestaju a da priroda ulazi u hotel. Imate osećaj da živite u zelenilu, prostori dobijaju neku vrstu lakoće a svuda oko vas su detalji koji doprinose stvaranju divnog i neočekivanog pejzažnog efekta. Svetlost je pojačana neutralnim bojama – zelenom, koja odaje priznanje prirodi, i braon nijansama koje aplaudiraju zemlji. Na taj način čitav prostor nudi savršenu ravnotežu i bogatstvo elemenata od kojih nijedan ne predstavlja višak.

Restoran i bar, s druge strane, predstavljaju prirodan kutak za one sa istančanim ukusom. U skladu sa zelenim pristupom Orto Green Food & Mood restoran je scenografski i svetao, okružen velikim prozorima i ima dva osvetljena zida koji reprodukuju bujni zeleni kutak u kom se uzgajaju voće, povrće i cveće. Idealno okruženje za isprobavanje ukusnih jela koja favorizuju lokalne specijalitete. Drveni podovi, ogromni lusteri, a posebna pažnja posvećena je i detaljima na stolu od kojih se najviše ističu podmetači i korpice za hleb od recikliranih materijala. Srce predvorja je bar izrađen od sivog mermera sa efektom svile i drveta, strateški postavljen tako da gleda vani.

Na kraju ne smemo zaboraviti ni veliki i funkcionalan kongresni prostor, koji se sastoji od pet sala za sastanke ukupnog kapaciteta do 240 ljudi. Jedna od prostorija koja se posebno izdvaja nazvana je Elements - specifična je po tome što se nalazi u prizemlju i što se očas posla može pretvoriti u privatnu sobu restorana. Ostale četiri sobe su sasvim simbolično nazvane Voda, Vatra, Vazduh i Zemlja, nalaze se na donjem spratu i povezane su mermernim stepeništem sa spoljnim prostorom. Valja pomenuti i to da se do ovih sala iz predvorja može doći velikim zavojitim stepenicama u tamnom kamenu koje su presečene snopom svetlosti – na ovaj način se stiče utisak da je zid u mraku zapravo osvetljen blicem.

Kao što i sami možete videti na priloženim fotografijama, kada je u pitanju E.C.HO. funkcionalnost i racionalnost kombinovani su u magičnoj ravnoteži a sve pod plaštom i znakom prirode. Zato se sa sigurnošću može reći da je ovaj hotel izvanredan primer održive i urbane građevine koja je svetlost dana ugledala zahvaljujuci kreativcima iz Starhotels-a.

Izvor: OGS Press Office

Povezane teme