Funkcionalan i praktičan život na točkovima

Ukoliko i vi smatrate da je krajnje vreme da se avanturistički duh ponovo useli u naše živote, pogledajte jedno zanimljivo rešenje dizajnerskog tima iz Ekvadora.

Prigodnog imena – La Casa Nueva – i još prigodnijeg izgleda, ova kamper kućica je osmišljena tako da se svakog momenta i na svakom mestu može pretvoriti u funkcionalan maleni dom. Drugim rečima, njena baza se u tren oka može postaviti bilo gde.

Dizajnerski par koji stoji iza ovog simpatičnog projekta izgradio je ovu kućicu za sopstvene potrebe, u nameri da nastavi svoje putešestvije Ekvadorom i bolje upozna skrivenu arhitekturu okolnih mesta. Kompaktna veličina kućice, mogućnost konfikurisanja, a pre svega njena mobilnost omogućili su im kratak boravak na različitim lokacijama. Njena unutrašnjost uključuje krevet, krov, radne stanice, kuhinju i kupatilo, što je čini savršenim udobnim skloništem za dve osobe.

Ovim dizajnom pomenuti par je reinterpretirao materijal i oblik tipične kuće duž ekvadorske obale, ali ovoga puta dobijen je eksperimentalni projekat u kombinaciji sa stopostotnim zanatskim umećem. Odlikuje ga drvena slemenjača koja se proteže od poda, i spoljna školjka od žutog drveta. Kamper takođe koristi daske od tikovine za strukturni okvir i šperploču za izradu unutrašnjeg nameštaja.

Spoljna obloga malog kampera ima različite konfiguracije otvaranja tako da može zadovoljiti gotovo sve fleksibilne potrebe domaćina – istovremeno može biti poptpuno zapečaćena drvena čaura ili pak skroz otvoreno sklonište integrisano u njegovo okruženje.

Unutrašnjost je podeljena na pet zona na osnovu strukturne modulacije šest okvira koji se nalaze na svake dve stope kako bi se kamper podelio prema njegovim funkcijama. Prva dva modula odgovaraju podignutom krevetu i ostavi, treći modul je namenjen prostoru za trpezariju i radni sto, a četvrti i peti stvaraju hodnik i uslužni prostor koji u sebi krije čajnu kuhinju i kupatilo.

S pravom se može reći da La Casa Nueva predstavlja pravi novitet kada je avanturistički stil života u pitanju. I ne samo to, ona je dokaz da se prostorni kapacitet može idealno spojiti sa prostornom kreativnošću čak i u ovako malenoj drvenoj kućici na točkovima.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme