Dva različita lica jednog neobičnog restorana

Selimo se u Saudijsku Arabiju i Bofia restoran koji, slobodno možemo reći, predstavlja savršen primer arhitektonske fantazije koja se pretvorila u stvarnost.

Sama reč “bofija” je zapravo naziv za lokalne menze poznate po tome što služe brzu, lokalnu i uličnu hranu po razumnoj ceni. Drugim rečima, bofije su dobro integrisana tipologija ulične hrane u Saudijskoj Arabiji a ovaj restoran u stilu kafeterije kao da je sve to objedinio na jednom mestu kako bi ljudima uvek bio “na izvol'te”.

Restoran kafeterija se nalazi u gradu Rijadu, u specijalno dizajniranog zgradi sa svojevrsnom običnom arhitekturom, napravljenom od jednostavne geometrije i pravih linija. Nasuprot tome, projekat je razvijen oko ideje izgradnje plutajuće mase koja svojim oštrim uglovima stvara glatku tranziciju između područja unutar prostora i eksterijera.

Unutrašnja masa je zamišljena kao oblak koji lebdi unutar prostora kako bi neprimetno odvojio i podigao užurbani zadnji deo zgrade sa njenog prednjeg dela. Javne površine su dodeljene izvan oblaka i na udaljenosti kako bi posetioci mogli da cene stvorenu arhitektonsku geometriju.

Bele pločice stvaraju glavno platno prostora u kontrastu sa srebrnom metalnom aluminijumskom penom. Kroz pametno programiranje svetla, dizajn nudi različite priče u prostoru tokom dana i noći, a upotreba bele, kao i drugih svetlih boja daje osećaj prozračnosti i visoku refleksiju prirodne svetlosti.

Zanimljivo je da su mišljenja posetilaca i posmatrača ravnomerno podeljena o tome da li se dizajn smatra minimalističkim ili maksimalističkim. Šta vi mislite?

Povezane teme