Dobrodošli u Urrak: prozračan i privlačan restoran sa pravom količinom luksuza

Originalan i zanimljiv, Urrak je prozračno i privlačno mesto sa pravom količinom luksuza...

Dizajn restorana izdvaja se od brojnih restorana u Indiji jer je konstruisan tako da podseća na grupu muljevitih ostrva. „Kada smo prvi put posetili čudno mesto na obali reke Nerul, primetili smo sporadične formacije mulja skupljene duž ivice imanja" - kažu dizajneri studija Otherworlds koji stoje iza ovog nesvakidašnjeg projekta.

Dizajneri su odmah zamislili izmišljenu prošlost restorana u kojem su lokalni ostaci prikupljeni godinama pored reke uzeli višestruke nepravilnosti koje služe zajednici na različite načine. Tim je odlučio da koristi lokalno dostupne materijale, ali na inovativan način, kako bi stvorio podebljan prostorni jezik. Fjužn kuhinja restorana takođe je zahtevala amorfno okruženje koje je slavilo reku.

Unutrašnjost Uraka sa svojom raznolikošću tekstura i oblika je privlačan prostor za boravak. Prostrani plato zamišljen je kao niz nepravilnih ostrva. Jedno takvo ostrvo služi kao bar, drugo kao mesto dobrodošlice, zona žive muzike i tako dalje.

Urrak je dizajniran linearno duž ivica reke Saipem koja se otkriva čim uđete u prostor. Baš kao što ime restorana kaže, lokalno piće destilisano od fermentisanih jabuka indijskog oraha, Urrak, takođe odražava suštinsko stanište Goe zajedno sa porculanskim mozaikom, štukaturom, bambusom i ručno livenim podovima.

Međutim, dizajnerski tim došao je na ideju da pomenute materijale oblikuje nešto drugačije. Iskoristili su smelu kombinaciju boja kao što je crni mozaik pločica na sivom podu, što je nešto što se obično ne viđa u ovom delu Indije. Razbili su staklene crne pločice i postavili ih u gradijentu (veći prema manjim komadima na licu i manji prema većim na podu).

Koncept mozaika slomljenih pločica takođe je bio od suštinskog značaja da bi se odrazila ideja o mulju koji je skupljala reka stvarajući izgrađene formacije. Tkane bambusove prostirke na vratima bara, fiokama i u kuhinji bacaju razigranu čaroliju koja je najbolje oslikana na krovu, gde naglašava fluidan dizajn inspirisan rekom.

Žuto borovo drvo lokalnog porekla ubrizgava jarke boje dok istovremeno stvara osvežavajući kontrast u odnosu na kineski mozaik. Nameštaj od tamnog drveta stvara toplinu i prirodnu ravnotežu. Deo za sedenje se sastoji od dugih društvenih stolova, klupa u porodičnom stilu duž reke i visokih barskih stolica. Na drugom kraju su klupe sa jastučićima prilagođene grupama koje traže privatnost zajedno sa prekrasnim pogledom na reku.

Najbolja mesta u restoranu su na otvorenom prostoru delimično zasenjenom platnenim nadstrešnicama i najbliža reci. Pored toga, u ovoj oblasti se nalazi i roštilj na otvorenom, ostrvo od crnog mozaika koje kuvar koristi za dramatično pečenje na roštilju pod zvezdanim nebom.

U Uraku ima mnogo detalja koji daju estetski udarac. Nameštaj od lokalnog bagremovog drveta upotpunjuje savremeni prostor, dok gigantske žardinjere razbacane okolo donose osećaj mira. Svetla po meri napravljena od pamučnih užadi vezanih zajedno deluju kao lampioni u noći i ubrizgavaju karakter i ličnost.

Verovatno najbolji i najistaknutiji element u restoranu je bar. Oslikan u belo i oblikovan kao skup čudnih isečaka, on sadrži ne samo impresivnu kolekciju pića, već i lokalne artefakte i kolekcionarske predmete. Kada sunčevi zraci udare u šipku, ističu izreze i bacaju apstraktne oblike na zid. Izrezi su noću osvetljeni iznutra skrivenim led trakama koje upotpunjuju prostor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Theaos (@theaosofficial)

Upravo ovi mali detalji čine restoran Urak mestom iz snova u sunčanoj državi Goa.

Povezane teme

05.04.2024 Lifestyle

Za ručak sa stilom: restoran koji izgleda kao kraljevska dnevna soba

Restoran La Panthera je više od restorana - to je iskustvo koje pruža spoj luksuza, elegancije i prirode, stvarajući oazu evropskog šarma u srcu Indije.

02.04.2024 Lifestyle

Dobrodošli u Xique, elegantan hotel inspirisan lokalnom estetikom

Ovo magično mesto nastoji da spoji opuštanje, harmoniju sa okolinom, očuvanje kulture, društveni i ekonomski razvoj i arhitektonski izraz.

30.03.2024 Lifestyle

Vodimo vas u najšareniji hotel na svetu: Salut Maroc!

Fuzija tradicionalnih marokanskih elemenata, poput šarenila pločica i islamskih uzoraka, sa modernim dizajnom nameštaja stvara atmosferu koja oduzima dah.

27.03.2024 Lifestyle

Rajski kutak Halkidikija: očaravajući hotel Kappa Resort

Smešten među bujnim mediteranskim zelenilom, ovaj hotel odiše elegancijom i udobnošću, pružajući gostima nezaboravan doživljaj odmora.

24.03.2024 Lifestyle

Brutalizam u svom najboljem izdanju: restoran koji vam daje osećaj da ste na obali mora

Restoran omogućava širok pogled na izvanredan pejzaž zaliva Santander, i daje osećaj da ste na moru.

21.03.2024 Lifestyle

Nayara Bocas del Toro: predivan primer opuštajuće inovacije i bezvremene elegancije

Smešteni tamo gde su tirkizne vode tople tokom cele godine, možete uživati u beskrajnim avanturama ili se jednostavno prepustiti relaksaciji.

18.03.2024 Lifestyle

Bvlgari Tokio: savršen spoj italijanske elegancije i japanske tradicije

Doživite vrhunski luksuz i besprekornu uslugu u Bvlgari hotelu gde se savremena elegancija sastaje s bezvremenskom klasikom, stvarajući nezaboravno iskustvo koje će očarati i najza...

15.03.2024 Lifestyle

Očaravajući hoteli sa najlepšim pogledom na netaknutu prirodu

Bilo da se probudite uz zalazak sunca nad horizontom okeana ili posmatrate svetlost grada koja blista ispod vas, savršen pogled iz hotelske sobe može oplemeniti svaki trenutak vaše...

12.03.2024 Lifestyle

Otkrijte čari Venecije kroz luksuzno iskustvo boravka u jednom od njenih prefinjenih hotela

Venecijanski luksuzni hoteli ne samo da pružaju izvanredan smeštaj već su i sami deo istorijskog nasleđa, uronjeni u raskošnu arhitekturu i bezvremensku eleganciju grada.

09.03.2024 Lifestyle

Restoran Santomate ističe lepotu lokalnih zanata i istorijsku arhitekturu

Unutrašnjost restorana Santomate odiše paletom boja inspirisanih lokalnom glaziranom grnčarijom, sa nijansama zelene, plave i žute.

06.03.2024 Lifestyle

Izložba slika i skulptura “Zovite me nežnost“ Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića u Kulturnom centru Srbije u Parizu

“Zovite me nežnost” (“Appelez-moi tendresse“)  je naziv izložbe slika i skulptura, autora Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića, koja će biti otvorena 14. marta u Kulturnom centr...