Da li ste za večeru u restoranu koji se ogleda u jezeru?

La Acuarima je restoran uronjen u jezero čiji kružni dizajn omogućava pogled od skoro 360 stepeni...

Projekat je podignut betonskom platformom koja lebdi iznad vodene površine kako bi se postigla trajna veza između gostiju i pejzaža. Glavni pristup je sastavljen od pravougaone prizme od cigle koja stvara oštar kontrast sa kružnim oblicima betonske platforme i drvenog pokrivača, dok je drugi pristup u dijametralnoj suprotnosti sa njim.

Restoran u osnovi čine prostrani glavni salon sa šankom u centru, perimetralne terase, prostor za pripremu hrane, magacin i sanitarni deo. Glavni salon dozvoljava neki vid polu-privatnosti i omogućava uživanje u enterijeru, dok je terasa u direktnom kontaktu sa jezerom i okolnim rastinjem, odvojena od vodostaja samo betonskim stepenicama. Privatnost i osvetljenje u restoranu mogu se kontrolisati kroz sistem kliznih tamnih zavesa.

photo: Onnis Luque

Arhitektonski gledano, projekat se oslanja na centralnu šipku gde se izdiže konstrukcija za poklopac. Drveni oklop sa čeličnim vezama i gvozdenim gredama prekrivenim drvetom podržava armirano-betonsku ploču obloženu glinenim blokovima. Osnova zgrade je sastavljena od kružne betonske osnove.

Završne obrade, kako na građevinskim materijalima tako i na nameštaju, su odabrane u različitim nijansama crvene, što stvara toplu, monohromatsku atmosferu koja je u kontrastu sa tamnim zelenilom okolnog pejzaža.

photo: Onnis Luque

Za zidove je izabrana crvena cigla, za glavne strukturne elemente i poklopac izabrano je prirodno drvo dok su za stolove i stolice izabrane različite vrste i nijanse drveta. Upotreba drveta i cigle ujedinjuje okruženje i donosi osećaj mira a nameštaj donosi eleganciju i udobnost u prostor.

Povezane teme