Da li ste čuli za roštilj za jednokratnu upotrebu?

U susret obeležavanju Dana planete Zemlje, kompanija JYSK, svesna važnosti uticaja na životnu sredinu, predstavila je novi održivi proizvod u svom asortimanu – jednokratan, prenosiv i praktičan roštilj koji nudi alternativnu opciju tradicionalnim jednokratnim roštiljima.

Roštilj za jednokratnu upotrebu brenda CASUS, nosi oznaku FSCTM Recycled što znači da je izrađen od recikliranih šumskih materijala. Na ovaj način, kompanija JYSK pomaže u smanjenju potražnje za resursima iz netaknutih šuma.

Ono što je važno jeste da CASUS roštilj koristi do 50 odsto manje drvenog uglja od ostalih jednokratnih roštilja na tržištu, čime se proizvodi manja emisija CO2. Toplotna izolacija izrađena od kombinacije kartona i vulkanskog kamena zadržava toplinu i smanjuje rizik od gorenja, ali i potencijalnih šumskih požara.

Prema rečima Zvjezdane Novak, menadžerke za komunikacije u JYSKu za tržišta Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH, na ovaj način kompanija pravi dodatni korak ka dostizanju cilja da se smanji upotreba nepotrebnog materijala i reši problem otpada.

“Na globalnom nivou, moramo da radimo na smanjenju upotrebe štetnih sirovina, kako bismo smanjili otpad koji bi završio u našoj prirodi. Iako moramo da brinemo o našoj planeti svaki dan, upravo na Dan planete Zemlje našim kupcima želimo da pružimo opciju ekološki prihvatljive aktivnosti koju svi vole tokom toplijih dani. Zato nam je 22. april podsetnik koliko i malim koracima možemo i moramo da brinemo o našem okruženju” , izjavila je Novak.

Kako bi se CASUS roštilj reciklirao, potrebno je ispravno ga koristiti – odložiti ga u običnu kantu za otpad, ali možete ga staviti i u logorsku vatru. Ono što je izuzetno važno kod aktivnosti na otvorenom uz vatru, jeste da temeljno ugasite svaki komad žara nakon korišćenja, kako bi naša priroda ostala zelena i netaknuta.

Dan planete Zemlje je na simboličan način obeležen lansiranjem Instant roštilja, a JYSK odavno sprovodi aktivnosti vezane za održivije poslovanje sa ciljem da integriše ekološku održivost u sve relevantne oblasti svog poslovanja. Obavezali su se na povećanje količine ekološki prihvatljivijih proizvoda, na odgovorno postupanje kada je reč o klimatskim promenama, ali i na smanjenje ambalažnog otpada i reciklažu.

Do sada su sprovedene brojne mere kako bi se ti ciljevi ostvarili.  PVC ambalaže i PES pene su zamenjene alternativnim sirovinama koje mogu da se recikliraju, a uvedena je i packsize tehnologija kojom se formira ambalaža tačno prema dimenzijama proizvoda, zbog čega više nema ostataka materijala. Uklonjena su plastična pakovanja sa posteljina i čaršava kojima se godišnje uklanja 27 miliona plastičnih kesa iz prirode, a nedavno su uklonjene i plastične ručke sa kartonskih ambalaža za jastuke, čime će se uštedeti čak tri miliona plastičnih ručki. Kompanija JYSK je posvećena korišćenju recikliranih materijala, održivijeg pamuka i izvora drveta, a roštilj za jednokratnu upotrebu samo je jedan od primera na putu ka realizaciji zadatih ciljeva.

Povezane teme

15.10.2025 Lifestyle

Masseria Donna Menga: autentičnost 16. veka, udobnost 21. veka

U srcu očaravajućeg Salenta, okružena netaknutim pejzažima i samo nekoliko minuta od čuvenih plaža Porto Čezarea, smeštena je Masseria Donna Menga, luksuzna petozvezdana oaza koja...

13.10.2025 Lifestyle

Snøhetta i NOT A HOTEL: futurističko utočište koje menja pravila luksuznog odmora

Zamislite odmor na mestu gde se luksuz sreće sa prirodom, a arhitektura izgleda kao da lebdi između neba i zemlje.

06.10.2025 Lifestyle

Kineski hotel u šumi koji nestaje među drvećem

Duboko u zelenilu Hangdžou šuma, Dongmingshan Senyu Hotel stoji kao oda prirodi, mesto gde arhitektura ne viče, već šapuće.

02.10.2025 Lifestyle

Zig Zag Resort – održivi luksuz na albanskoj obali

Albanska rivijera uskoro dobija svoj najambiciozniji hotelski projekat do sada: Zig Zag Albania u Himari, delo JA Joubert Architecture u saradnji sa UNS Architects.

29.09.2025 Lifestyle

Dragulj u pesku: Novi Bvlgari resort otvara se 2030. u Abu Dabiju

Privatno ostrvo u obliku potkovice postaće nova pozornica na kojoj luksuz pleše sa morem i zalascima sunca…

24.09.2025 Lifestyle

Wutopia Lab: Futuristički Cloud Center spa u Kini

Kineski arhitektonski biro Wutopia Lab realizovalo je projekat The Rock — Cloud Center.

19.09.2025 Lifestyle

Aman Rosa Alpina: Nova luksuzna alpska oaza u Italiji

San Kasijano je dobio svoj novi dragulj – Aman Rosa Alpina, luksuzni planinski retreat koji spaja 85 godina porodičnog nasleđa sa sofisticiranim minimalizmom koji definiše Aman bre...

15.09.2025 Lifestyle

Mandarin Oriental Qianmen: Luksuz koji diše istorijom Pekinga

U srcu Pekinga, tik uz čuvenu Qianmen ulicu, Mandarin Oriental Qianmen Beijing oživljava duh tradicionalnog hutonga kroz suptilnu restauraciju koja spaja istorijsku autentičnost i...

04.09.2025 Lifestyle

Bukurešt gradi neobičan kafić između dve stambene zgrade

Mikro-kafić, koji je dizajnirao rumunski studio Vinklu, inspirisan je japanskim svetilištima pored puta.

04.09.2025 Lifestyle

Predstavljen program Weekenda.18 Hejteri, stereotipi i predrasude, novinarske zvezde, šest festivala, jedan nezaboravan doživljaj

Na maksimirskom Vidikovcu uz inspirativne razgovore i letnju atmosferu predstavljeno sve što nas čeka od 18. do 21. septembra u Rovinju – program najuzbudljivijeg regionalnog festi...

02.09.2025 Lifestyle

Crvene potpetice, crveni podovi: Unutar prvog Louboutin hotela u Portugalu

Ponekad najlepše priče nastanu potpuno slučajno.