Betonske cevi za odvod poslužile za izgradnju modernog bara

Savršena mešavina arhitektonskog brutalizma i modernog dizajna, prezentuje vam se u vidu novog paba koji je osvanuo u Melburnu.

Savremena arhitektura ogleda se u sve većoj meri u prenameni materijala koji je obavio svoju prvobitnu dužnost. I mada su brodski kontejneri jedna od najpopularnijih opcija kad se radi o pružanju "nove prilike" starim materijalima, jedna australijska grupa pod nazivom Techne Architects svoju kreativnost je primenila na drenažnim cevima.

Pab hotela Prahran obnovljen je ove godine, i do malog zdanja pretvorio se u razigrano i inovativno mesto za druženje većeg broja ljudi. Koristeći više od 40 tona betonskih cevi stvorena je vrlo zanimljiva struktura, koja zapravo funkcioniše kao produžetak na fasadi. Grupa je zamislila dati prostor kao interaktivan i dinamičan, odnosno kao nešto što bismo svi mogli da iskoristimo u nastojanju da se oporavimo od pandemije i vratimo društvenom životu.

Za izradu ove neobične konstrukcije koja se naslanja na fasadu paba, upotrebljeno je 17 cevi, koje iznutra izgledaju kao male intimne kabine. Zapravo svaka cev se ponaša kao VIP loža za najviše deset osoba. Meka kožna presvlaka i reciklirane drvene letvice iskorišćenje su za oblaganje ovih cevi, kao i guma i prostirka na podu što je svakoj od njih dalo savršenu akustiku. Sanirane betonske cevi dale su novu formu ovom baru, pri čemu se uključivanje održivih elemanata kompanije Techne ovde ne završava.

Oni su takođe iskoristili reciklirane cevi za stvaranje prostora za sadnju odabravši pri tom kineski brest. Njihov prvobitni cilj da se osigura vizualno povezan prostor je na ovaj način ostvaren. Betonske cevi su u svakom segmentu priče o ovom baru. One su trajno definisale prostor koji sada ima mnogo dublje značenje nego ranije.

Slučajnom prlazniku ove cevi mogu izgledati kao naslagana burad za vino, što je vrlo zanimljivo budući da je u pitanju bar koji služi vino. Stakleni prozori na kraju svake cevi omogućavaju ulazak obilne količine prirodne svetlosti u ovaj prostor. Gostima su na raspolaganju kabine raspoređene na više nivoa pri čemu na svakom od njih mogu pronaći zgodan ugao za uživanje. U baštenskom delu paba gosti mogu da uživaju u zelenilu koje je istaknuto betonskim cevima.

Ovakav jedan bar predstavlja suštu suprotnost i lepo osveženje, mračnim pabovima na kakve smo u prošlosti bili osuđeni.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Dizajn: Techne Architects

Povezane teme