Bakarne cevi kao glavni detalj jednog bara u Indiji

Smeštena u Indiji u gradu Kalkuti, nalazi se pivnica pod nazivom “Refinery 091” čiji je dizajn kreirao Nexus design studio.

Projekat u sebi nosi naziv 91 budući da je u pitanju međunarodni pozivni broj za Indiju, a koncept je inspirisan rafinerijom nafte - mesto koje transformiše, oplemenjuje i crpi nove proizvode iz sirovine.

Sa fokusom na materijalnost prostora, mesto ima za cilj da obezbedi kvalitetan bar koji donosi pića, hranu i zabavu na jednom višem nivou.

Kako posetioci ulaze u prostor kroz ogromna vrata visoka 8 metara, ih pogled  na ekran od 8 metara visok, koji osvetljava zadnji zid i postaje jedna od glavnih karakteristika dizajna.

Prostor se sastoji od DJ deska s leve strane ulaza i plesnog podijuma i malog VIP prostora s desne strane dok se dodatna mesta za sedenje mogu naći na mezaninu na koji se stiže uz bočne stepenice.  

Odabrani su raznovrsni materijali koji stvaraju enterijer koji je istovremeno sirov i rafiniran. Drvo je upotrebljeno za formiranje tople, prijatne estetike, dok metalne cevi koje takođe krase prostor izazivaju osećaj industrijskog okruženja. Nalik na bakar, cevi su zapravo napravljene od nerđajućeg čelika, ali su obložene u bakarnoj i crnoj boji.

Prostor bara je dizajniran tako da oponaša proces rafinerije nafte, tako nastalu energiju koja prolazi kroz napitke, hranu, muziku i teče oko mesta u bakarnim cevima.   Boja bakra koja se vidi u unutrašnjosti bez sumnje karakteriše dizajn, bez  preterivanja, naglašava čistoću i grubost dekoracije. Još jedan vrhunac je dimnjak, koji je položen na pod kako bi označio energiju koja izlazi iz poda.

N.V.T.

Izvor Design Boom

Foto Nexus Design

 

 

Povezane teme