Feng šui saveti za harmonizaciju životnog prostora

Održavanje doma je svakodnevna aktivnost, ali se savetuje da se generalno čišćenje uvek obavi pred smenu godišnjih doba.

Budući da nam se bliži jesen, trebalo bi zasući rukave i sve generalno očistiti, odnosno pospremiti. Radove uvek započeti sa leve strane na desno. Zašto je ovo važno? Jednostavno, pretrpan prostor otežava komunikaciju i proizvodi loše energetske vibracije, ali ni manjak nije dobar. Uvek treba prostor harmonizovati, jer vaš dom ste vi.

Ako imate osećaj da vas prostor tera od sebe, to znači da ga morate oplemeniti, razveseliti postavljanjem detalja koji pozivaju na ugodan boravak. Dobra energija u domu postiže se samo ako je prostor harmonizovan. Prostor treba da probudi zelju u nama da se vratimo u njega. Previše zemljanih boja (braon tepih npr.) u centru doma, vraćaju na prošle događaje i stalno se priča o prošlosti - da li zaista želite da se neprestano vrtite u krug?

Himalajska so je odličan način da harmonizujete svoj životni prostorphoto: iStock

Da biste harmonizovali dom, za početak je dobro nabaviti kamen sodalit - on će pomoći pravilnu orijentaciju i produktivan ciklus. Himalajska so je takođe dobra, i u feng šui praksi se koristi za lečenje glavobolja i migrena, kao i za jačanje koncentracije i podsticanje kvalitetnijih odnosa. Ovu so treba držati u činijici na podu ili pak prosuti u uglove sobe.

Krupna morska so je takođe dobra za skupljanje negativne energije. Može se držati kako u dnevnom boravku tako i u radnom prostoru. U staklenu teglu ili činiju sipati krupnu morsku so, naliti vodu i ostaviti da stoji. To će biti sasvim dovoljno za akumuliranje svih negativnosti u domu.

A ukoliko u novoj sezoni želite da sklopite više prijateljskih odnosa, feng šui stručnjaci savetuju da obavezno na tanjiru držite jabuke ili keramičke kuglice. Centar vašeg stana ili sobe je uvek povezan sa stabilnošću, zato njega treba maksimalno ojačati. Figura zmaja je dobra za istočni sektor kuće (za jačanje poslovnih prilika), ali je ne bi trebalo držati u spavaćoj sobi.

Stakleni zidovi, i uopšte velike staklene površine, povezuju nas s prirodom i eksterijerom, ali tu je potreban veliki oprez. Previše stakla izaziva umor, a moguće su i povrede i štete ako se stakla razbiju. No, svakako je dobro držati jednu veliku staklenu činuju na dohvat ruke, i to koristiti je kao specijalnu činiju za novac - ovo će raditi samo ukoliko u nju stavljate krupne novčanice.

Staklene činije i predmeti su u feng šuiju odličan način da harmonizujete prostorphoto: iStock

S druge strane, crna činija za novac je dobra kako za materijalno, tako i za unutrašnje bogatstvo. Zavisno od toga šta se u činijicama nađe to će se i ostvariti. Ne treba ih držati ni na dohvat ruke, jer će se stalno uzimati ostavljeni novac za sreću.

Kada je u pitanju umetnost, slika starog čoveka nagoveštava dugovečnost, dok slika vodopada u pravom sektoru nagoveštava uspešnu karijeru. Slike s vatrenim bojama pomažu da se ojača ugled. Slike mladog, zelenog drveta pomažu da se svori obilje dok slika feniksa pomaže da se stvori široki put u životu.

Ako vam je neko obećao da će za vas skinuti dugu s neba, onda se sigurno malo šalio, jer dugu niko nikad nije dodirnuo, niti spustio na zemlju. Ali bi bilo dobro da u domu imate sliku duge. Ona uvek usrećuje ljude a njenih sedam spektakularnih, svetlećih boja znače čaroliju, novi, lepši život.

Povezane teme

08.02.2024 Feng shui

Kreiranje harmoničnog ulaza u dom za pozitivnu energiju i uspeh u karijeri

Sledite ove Feng Shui smernice kako biste stvorili pozitivan i energetski uravnotežen prostor u blizini ulaznih vrata.

05.02.2024 Feng shui

Simbolika konja u feng šuiju

Efikasno postavljanje slika ili figura konja po feng šuiju, može doneti snagu, i energiju ovih poštovanih bića u vaš dom.

02.02.2024 Feng shui

Koje su srećne feng šui boje za 2024. godinu?

Zmaj, kao moćan simbol, kombinovan sa energijom drveta, naglašava snagu i vitalnost. Očekujte da će ova godina biti obeležena rastom, obnavljanjem i jačanjem.

30.01.2024 Feng shui

Feng šui saveti za jačanje sektora braka i prijateljstva u domu

Feng šui učenje se primeniti na različite aspekte života, uključujući i sektore koji se odnose na brak i prijateljstvo.

27.01.2024 Feng shui

Kako uz pomoć feng šuija prizvati sreću i zaštitu?

Lepota feng šuija je u tome što se on može menjati i prilagođavati vašim potrebama u zavisnosti od toga šta trenutno smatrate važnim u svom životu.

24.01.2024 Feng shui

Orhideje u feng šuiju: simbol savršenstva, ljubavi i harmonije

Orhideje predstavljaju savršenstvo, prirodnu lepotu i ljubav. U praksi feng šui, orhideja se uglavnom koristi za poboljšanje porodične sreće a posebno je važna kada je plodnost u...

21.01.2024 Feng shui

Feng šui upozorenje: ove stvari nikako ne treba držati u kući!

Postoji nekoliko nesrećnih feng šui predmeta koje svi mi imamo u svojim kućama, a kojih bi trebalo da se otarasimo čim pre - upozoravaju stručnjaci.

18.01.2024 Feng shui

Leptir: feng šui simbol sreće, preobražaja i pozitivnih promena

Leptir sa svojim raznobojnim krilima unosi dobru energiju i svežinu u svaku zajednicu, rasplamsava strast i romantiku, čime ujedno poništava rutinu svakodnevnice koja polako nestaj...

15.01.2024 Feng shui

Fikus Bendžamin je jedna od omiljenih feng šui biljaka, a evo i zašto!

Prema Feng Šui filozofiji, fikus Bendžamin se oseća kao kod kuće kada je smešten u jugoistočnom delu stana, odakle pomaže svim ukućanima da mudro razmišljaju, donose promišljene od...

12.01.2024 Feng shui

Feng šui i terapija bojama

Feng šui terapija bojama priznaje da svaka boja nosi sa sobom određene energije koje mogu značajno uticati na mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje pojedinca.

09.01.2024 Feng shui

Feng šui saveti za bolji i kvalitetniji san

Prema feng šuiju, način na koji dizajniramo naše domove takođe može uticati na način na koji spavamo.