Australijski zamak od peska uprkos čudnoj lokaciji postao savršen porodičan dom

Ovaj australijski dom je savršen primer kako se dobro osmišljen projekat može izboriti i sa najzahtevnijim terenom za gradnju...

Kuću izgrađenu na lokaciji koja se smatra preteškom za bilo kakav vid gradnje sada karakteriše nagib od 45 stepeni, ali i brojna dodatna ograničenja koja je diktirala sama lokacija. Međutim, to nije obeshrabrilo mladi bračni par koji je baš na ovom mestu rešio da izgradi svoj porodični dom.

Jedino o čemu su morali da vode računa bilo je održavanje prirodnog nagiba lokacije sa minimalnim opterećenjima poput stepenica i potpornih zidova. Umesto toga, pristup ulici sa donje strane ostao je delimično skriven ispod zemlje, da bi se zahvaljujući zavojitim stepenicama ponovo pojavio iznad ulazne kapije i to u vidu malenog platoa koji omogućava savršen pogled na plažu.

Sa ovog mesta pa sve do ulaznih vrata vode strme stepenice sa rukohvatom od užeta, koje ujedno predstavljaju i najegzotičniji deo doma. Izgradnju ove kuće je zaista otežala priroda terena, a to se posebno odnosi na iskopavanje velikih količina peska koji se u većini slučajeva ponaša kao tečnost pa je zato neophodna njegova stabilizacija. Da bi se izbegla gradnja potpornih zidova koji bi zadržali pesak na mestu korišćena je takozvana tehnika nabacivanja horizontalnih slojeva, a peskovita podloga je zatim prekrivena autohtonim travama i biljkama.

Trospratni uspon ove kuće rezultat je namere da se ulaz približi nivou tla a da se gornji nivoi podignu kako bi se iskoristila prednost lokacije i stvorila vertikalna veza od ulaza do dnevne i spavaće sobe smeštene na spratovima. Pesak ostaje glavna tema ovog projekta, ali je vešto kombinovan sa ručno izrađenom ciglom u prilagođenoj mešavini svetlih boja, što celokupnom domu daje bogatu teksturu i vanvremensku privlačnost.

Izvor: archdaily

Povezane teme