Uređaj za efikasno oslobađanje voća i povrća od mikroorganizama

Rizikujući da zvuči alarmantno, ali globalna pandemija je u velikoj meri istakla koliko malo pažnje posvećujemo higijeni i hrani koju jedemo.

Iako je nemoguće biti apsolutno zaštićen od klica i bakterija važan je naš odnos prema pre svega uzgoju hrane, a zatim i njenoj pripremi i posluženju. U većini slučajeva počeli smo da detaljno sterilišemo prostorije u našem okruženju, kao i da temeljnije peremo i dezinfikujemo ruke i predmete koje koristimo. Međutim šta je sa hranom?

Predstavljamo vam The Elepsy, mali i kompaktan uređaj koji može biti odgovor na problem ljudi koji se brinu da bi hrana koju kupuju mogla biti kontaminirana. Iako se proizvodi poput mesa i jaja, skuvaju ili peku pre konzumiranja pri čemu se mikroorganizmi u vidu bakterija i virusa uništavaju na visokim temperaturama, voće i povrće uglavnom nastojimo da jedemo sirovo, smatrajući da je tako najzdravije. Ono što Elepsy može da vam obezbedi je temeljno uklanjanje bakterija i virusa sa voća i povrća koje ste u njega stavili.

Elepsy koristi dvostepeni postupak koji bi se pobrinuo da vaša hrana bude besprekorno čista pre nego što je upotrebite za konzumiranje. Uređaj se raščlanuje na tri dela od kojih jedan služi za merenje vode koja je potrebna za čišćenje voća i povrća, drugi predstavlja jedinicu za dezinfekciju a treći tacnu na koju se odlaže hrana nakom saniranja. Dizajn intuitivno vodi korisnika kroz proces dok ukupna estetika pomaže u prenošenju poruke o čistoći, minimalizmu i jednostavnosti.

Prvi korak je podizanje prozirne boce sa baze i punjenje vodom. Kada se kadica napuni, hrana se stavlja u sanitarnu posudu a voda se dodaje preko nje. Jedno jedino dugme na telu uređaja omogućava vam da ga pokrenete i odaberete ciklus dezinfekcije. Nakon toga sledi posao koji Elepsy obavlja sam. Prvo sledi uklanjanje prljavštine sa hrane ultrazvučnim vibracijama koje se propuštaju kroz vodu, a zatim postupak elektrolize. Na ovaj način uklanjaju se sve bakterije sa vaše hrane bez upotrebe štetnih hemikalija. Kada završi sa procesom u celosti, Elepsy će vas obavestiti prepoznatljivim zvučnim signalom.

Ž.J.

Izvor: Yankodeign

Dizajneri: Sinan Altun, Yilin Lyn i Yuchen Lan u saranji sa Electrolux-om

Povezane teme