Ponekad tehnike iz prošlosti ponude znatno bolje rešenje za problem u sadašnjosti nego što to čini visokotehnološki futuristički dizajn.
Naviknuti na život kojim vlada električna energija teško da možemo da pojmimo da je moguće napraviti rashladni uređaj koji funkcioniše bez izvora struje. Međutim iako dobar deo čovečanstva ima pristup jedinicama poput klima uređaja i frižidera, ima i onih kojima je taj luksuz nedostižan. Održiva metoda hlađenja je ona na koju se danas fokusiramo. Predstavljamo vam minijaturni frižider kom za savršen rad nije potrebna električna energija.
Njegovi tvorci Kuan Weiking i Theodore Garvindeo prepoznali su problem u vidu kvarenja namirnica na visokim temperaturama, u područjima sa ograničenim pristupom električnoj energiji. Procenuje se da oko 192 miliona ljudi na svetu nema pristup električnoj energiji, što je ujedno bila motivacija ovom timu da stvori rashladni sistem koji zahteva nulto prisustvo električne energije za svoj rad.
Osim toga ovaj neobičan frižider je dizajniran tako da smanji naš ugljenični otisak i okrene nas ka održivosti. Korišćenjem tradicionalne metode oblikovanja gline i prirodne resurse ovaj rashladni uređaj rešava savremene probleme putem drevne prakse, pri čemu se oslanja na pesak smešten između dva glinena lonca. Pesak se zaliva kako bi se stvorio efekat hlađenja, što dovodi do uklanjanja toplote isparavanjem. Efekat hlađenja peska deluje u tandemu sa spoljnim glinenim zidom koji odražava toplotu pri čemu odvlači dodatnu toplotu iz unutrašnje komore. Jednostavnije rečeno isparavanje vode između dve posude odvlači toplotu iz unutrašnje komore u kojoj se čuvaju namirnice.
Kako bi se pesak održao vlažnim ovaj rashladni uređaj ima mesto za sadnju tako da je i to dodatna prednost, u cilju održivosti. I mada svet dizajna crpi inspiraciju iz svih krajeva sveta, malo je rešenja koja nastaju pri tom a koja mogu biti od koristi zajednicama pogođenim siromaštvom, kao što to čini ovaj neobični rashladni uređaj.
Ž.J.
Izvor: Yankodesign