Šporet slobodno možemo nazvati ultimativnim herojem u savremenoj kuhinji.
Od jutarnjeg kuvanja kafe, preko pripreme jaja na tavi, ručka u šerpi i rerni, pa sve do domaćih kolača i pudinga za vaše najmlađe članove. Šporet čini nam se ne stignemo da ugasimo u toku dana. Međutim kako tehnologija napreduje, menja se koncept i način rada neizostavnog uređeja svake kuhinje. Danas zaobilazimo klasilne šporete (hvala im na njihovoj višegodišnjoj vernoj službi) i pričamo o induskcijskim šporetima.
Da li ste imali priliku da se susretnete je jednim od njih? I šta je zapravo indukcijski šporet?
Reč je o tehnologiji koja dolazi iz elektromagnetnog polja koje se nalazi po staklenom pločom i čija toplota se direktno prenosi na magnetno posuđe, prouzrokujući njegovo zagrevanje. Međutim pre nego što se odlučite za kupovinu ove inovacije koja pomera granice savremenog kulinarstva, važno je da znate glavne prednosti i nedostatke ove vrste šporeta.
PREDNOSTI
Smanjuju vreme potrebno za kuvanje. Sa indukcijskim šporetom ne trošite vreme čekajući da se šerpa sa hranom koju ste stavili na njega zagreje, jednom kada ste ga uključili. Posuda kreće momentalno da se zagreva što vam omogućava brže odnosno kraće kuvanje. Potom, ova vrsta šporeta je bezbednija od svih drugih. Budući da se toplota prenosi na lonac, staklena površina šporeta ostaje hladna i samim tim vam je njegvo čišćenje olakšano. Indukcijski šporeti ne emituju štetne gasove u vazduhu i automatski se isključuju kada uklonite posudu sa hranom sa njih. Dostižu takođe preciznu temperaturu u toku kuvanja. Električnim šporetima je potrebno određeno vreme da bi se zagrejali a naročito izazovno može da bude pogađanje tačne temperature koja vam je trenutno potrebna. Indukcijski šporet vam prižaju ultra preciznu regulaciju temperature.
NEDOSTACI
Trebaće vam posuđe namenjeno induskcijskim šporetima. Dakle, na ovim šporetima nećete moći da koristite sve vrste vaših stari tiganja i šerpi. Trebaće vam namagnetisano posuđe čiji magnet lako prijanja za površinu ploče. Znak na loncu "induction safe" je onaj koji treba da potražite pri kupovini. Takođe ovi šporeti stvaraju odrađenu buku. Energija visoke indukcije koja prelazi sa staklene ploče na vašu šerpu stvara određenu vid zveckanja. Buka može biti eliminisama kda smanjite temperaturu ili dodate dovljno sastojaka u lonac za kuvanje. Ono što na samom kraju treba istaći je cena ovih šporeta koja je nešto viša u odnosu na klasične.
Ž.J.
Izvor: Hunker