Pametan, produktivan i uvek spreman da pomogne u borbi sa demencijom

U pitanju je uređaj za uzgoj biljaka spreman da pomogne pacijentima koji se bore sa demencijom.

Evo jednog genijalnog i nadasve funkcionalnog uređaja koji u sebi kombinuje brigu o biljkama i brigu o ljudima. Da, dobro ste čuli, ovaj maleni uređaj namerno podseća na jednostavnu saksiju jer u suštini on to i jeste – minimalističko skladište za vašu omiljenu sobnu biljku.

Istovremeno on u sebi sadrži sistem za snimanje glasovnih poruka koje će ljude sa demencijom svakog dana podsećati na sećanja (i osećanja!) koja su imali poslednji put kada su se susreli sa svojim zelenim prijateljima. Drugim rečima, ovaj uređaj predstavlja neku vrstu inovativnog hortikulturnog tretmana koji vam može znatno olakšati svakodnevnicu, osvežiti sećanja i poboljšati pamćenje.

I ok, možda ovaj uređaj i nije lek za demenciju, ali će svakako pomoći onima koji pate od ovog stanja i usporiti efekat bolesti. Dizajneri se nadaju da će svi koji imaju problema sa demencijom rado uzgajati biljke koristeći ovaj uređaj, te da će im to pomoći da njihova sećanja rastu (baš poput biljaka) i da se poboljšavaju iz dana u dan.

Sam sistem funkcioniše tako što korisnici prate napredak biljaka koje se uzgajaju u njemu, i to putem snimanja glasa. Oni će moći da se vraćaju na ove snimke kako bi ih proverili i uverili se da je ono čega se sećaju iz poslednjeg kontakta sa aparatom – zaista i tačno. Saksija ima biljku koja raste unutar nje, okružena je zemljom, vodom i svetlošću koja joj pomaže da raste.

Uređaj je lak za korišćenje i napaja se (odnosno puni) preko USB porta koji se nalazi na zadnjoj strani. Bilo kako bilo, zaključak je da ova simpatična i pametna sprava zaista zaslužuje počasno mesto u enterijerima širom sveta. Posebno onih koji traže nove i inspirativne načina za poboljšanje pamćenja.

Povezane teme