Inovacija u vidu gedžeta za ukus

Tehnologija nam sve bliže otkriva svoje sposobnosti.

I dok se i dalje kroz maglu sećamo vremena bez kompjutera i interneta, sve noviji i noviji gedžeti osvajaju svet. Mnogima od njih je cilj da vas jednostavno zabave. Neki će vam pomoći u kući, drugi će vam dobro doći na putovanju, a treći, hmm da recimo da su interesantni. Možda ćemo njihovu svrhu otkriti u hodu.

Predstavljamo vam u tom pogledu vrlo zanimljiv "gedžet za ukus". Nazvan "Horimaki synthesier" ovaj gedžet je napravljen u Japanu i može rekreirati bilo koji ukus, bez prisustva hrane u blizini. Veštački način stvaranja ukusa, bez konzumiranja hrane uz vašu jedinu aktivnost u vidu – lizanja gedžeta, zaista je pravo tehnološko čudo.

Gedžet radi na principu LED rasvete koja pokreće pet različitih senzora za ukus na ljudskom jeziku. Mesta na jeziku odgovorna za slani, slatki, gorki, kiseli i ljuti ukus, bivaju podstaknuta i vi kao da ste upravo zagrizli ljutu papiričicu, pojeli kiseli krastavac, kocku čokolade, popili šolju crne kafe ili uživali u vašim omiljenim slanim grickalicama.

Prilikom svog rada gedžet koristi jonsku elektroforezu i pet električnih gelova kako bi se u kontrolisanim uslovima rekreiralo pet osnovnih ukusa. Kada se prisloni na jezik bez napona pojedinac može da oseti svih pet ukusa, međutim kada se primeni napon, odnosno kada se priključi na struju gel se pomera na stranu katode i dalje od jezika i pojedinac ima mogućnost da pojedinačno oseti svaki od navedenih ukusa.

Zanimljiv koncept držanja dijete u najskorijoj budućnosti.

Ž.J.

Izvor: Designboom

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Tehnika

Povezane teme