Inovacija koju vam nudi Google učiniće vaš telefon manje – ometajućim

Istraživanja pokazuju da većina ljudi provodi oko 4h dnevno uz svoj mobilni telefon.

To je preko 1.456 sati godišnje. Ljudska vezanost za smart telefone nove generacije toliko je intenzivna da se može poistvetiti sa opsesijom. Prvo što ujutro pogledate kada oči otvorite je mobilni telefon. Dok putujete na posao obavljate putem njega važne pozive i razmenjujete poruke. U rukama vam je dok ste na pauzi za ručak, pa čak i kada se na kraju dana odmarate čini se da nikako ne možete dovoljno da se udaljite od svog telefona. On je tu pri svakom zatišju i osećaju dosade.

Zamislite samo šta biste sve mogli postići u toku tog dragoceno poklonjenog vremena vašem telefonu. Smanjiti svakako povezanost odnosno držanje mobilnog telefona u rukama, nije lako. Čak i ako ste zaista rešeni da vam on služi samo za funkcije poput upućivanja poziva i javljanja, vrlo je lako vratiti se starim navikama.

Predstavljamo vam “Envelope”, jedinstven projekat na kom je Google udružio snage sa londonskim dizajnerskim studiom Special Projects, u nadi da će vam pomoći da se odmorite od prekomernog gledanja u ekran vašeg mobilnog telefona. Envelope u prevodu znači koverta, i zaista reč je o koverti od papira u koju se stavlja mobilni telefon, koja ga pri tom pretvara u mnogo jednostavniji uređaj. Dizajn koverte možete preuzeti putem interneta i odštampati, a potom presaviti preko ekrana vašeg telefona, ograničavajući ga na samo osnovne funkcije.

I dalje ćete moži da zovete bilo pritiskajući brojeve na ekranu ili putem brzog biranja kontakte u telefonu, a moći ćete i da se javljate na pozive. Takođe možete da znate i koje je vreme, pritiskanjem tipke za sat na ekranu. Druga opcije je varijanta koverte sa kamerom i video zapisom, koja vam pruža mogućnost da se fokusirate na ono što je ispred vas, poput starih dobrih foto-aparata. Sve slike i video zapise moći ćete da vidite tek kada skinete kovertu.

Nažalost to za sad funkcioniše samo ako imate Google Pixel 3a phone, ali je ideja svakako osvežavajuća. Na ovaj način korisnicima se pruža šansa da ograniče svoje vreme korišćenja mobilnog telefona i fokusiraju se na druge važne stvari.

Ž.J.

Izvor: Dornob

Povezane teme