Gledajte u zvezde iz svog kauča pomoću novog eVscope eQuinox pametnog teleskopa

Francuski proizvođač pametnih teleskopa Unistellar predstavio je svoj novi pametni teleskop eVscope eQuinox 2.

Nastavak impresivnog eVscope eQuinox-a iz 2021 prodaje se za 2.500 dolara što je ujedno najpristupačniji model kompanije do sada u liniji koja takođe uključuje Unistellar eVscope 2. Ono što razlikuje eQuinox 2 od eVscope 2 (ujedno i od skoro svakog drugog teleskopa u prodaji) je nedostatak okulara. Reflektorski teleskop od 4,5 inča/114 mm sa žižnom daljinom od 450 mm, žižnim odnosom od f/4 i uvećanjem od 50k, kao i njegovi stabilni kolege, eQuinox 2 je više autonomna oprema za astrofotografiju nego teleskop u dvorištu.

Inspirisan je načinom na koji profesionalni teleskopi na planinskim vrhovima rade; unutra je Sony CMOS senzor slike koji koristi inteligentnu obradu slike Unistellar-ove tehnologije Enhanced Vision, slaganje dugih ekspozicija objekata dubokog neba koje prati i prikazuje ih na aplikaciji kompanije za pametne telefone/tablete. Unistellar takođe kaže da će njegovo partnerstvo sa NASA-om uskoro omogućiti da se bilo koji eQuinox 2 koristi za traženje udaljenih egzoplaneta oko drugih zvezda.

Unistellar predstavlja svoj novi pametni teleskop eVscope eQuinox 2photo: unistellar

U ovoj novoj verziji, senzor slike je nadograđen sa Sony IMX224 na Sony IMX347, što povećava rezoluciju slika sa 4,8 megapiksela na 6,2 megapiksela. eQuinox 2 takođe donosi novo vidno polje, nudeći 34k47 lučnih minuta u poređenju sa užim lučnim minutama od 27k37 minuta originalnog proizvoda. Ono što je najvažnije, to znači da se Mesec sada savršeno uklapa u njegovo vidno polje.

Teleskop je težak 9 kg sa motorizovanim Alt-Azimuth nosačem i 11-satnom punjivom baterijom, i ima 64 GB ugrađene memorije. Slike sa eQuinox 2 će takođe imati koristi od napretka u mašinskom učenju, ne samo u smislu kontrasta i boja, već i uklanjanja efekata svetlosnog zagađenja – što je možda najimpresivnija prednost pametnih teleskopa. Ovde Smart Light Pollution Reduction digitalno uklanja sjaj neba kako bi omogućio ljudima u izrazito urbanim okruženjima da jasnije vide nebeske objekte.

eQuinox 2 je novi pametni teleskop koji omogućava da gledate zvezde iz svog kaučaphoto: unistellar

Međutim, možda najveća promena je ono što je eQuinox 2 dizajniran da posmatra. Nekada ograničen na posmatranja galaksija, maglina i zvezda sa dugom ekspozicijom, novi dodatak firmveru njegovoj tehnologiji Enhanced Vision omogućava da se teleskop koristi za proučavanje planeta – uglavnom Jupitera, Saturna i Marsa. 

"Zahvaljujući najsavremenijim inovacijama i pametnom izboru dizajna, stvaramo prostor na dohvat ruke sa bilo kog mesta, čak i iz gradova zagađenih svetlošću“, rekao je Loran Marfisi, suosnivač i izvršni direktor Unistelara. „Sada svi, od početnika do astronoma amatera, mogu da uživaju u zadivljujućoj jasnoći, boji i detaljima koje je teško videti kao što su upečatljive boje magline Bučica.“

Za sve ljubitelje zvezda - eQuinox 2 će se naći u prodaji od sredine februara.

Povezane teme

05.04.2024 Tehnika

Nova Husqvarna robotska kosilica sa ugrađenim GPS sistemom

Smanjeni troškovi rada, poboljšana efikasnost i dosledno dobro održavan travnjak čine Automover 520 EPOS nezaobilaznim alatom za negu travnjaka u budućnosti.

02.04.2024 Tehnika

Ekskluzivna kolekcija tastatura inspirisana Naruto Shippuden univerzumom

Higround donosi Narutov svet direktno u vaše ruke sa svojom najnovijom kolekcijom perifernih uređaja, predstavljajući ekskluzivnu liniju tastatura, podloga za miša i još mnogo toga...

30.03.2024 Tehnika

Savršenstvo estetike i tehnologije u sklopivom Bluetooth mišu

Inspirisan geometrijom origami preklopa, OriMouse pruža udobno držanje i visoku preciznost, a istovremeno održava svoj prepoznatljivi ravan oblik.

27.03.2024 Tehnika

LG CineBeam K: revolucionarni prenosivi projektor sa rotirajućom ručkom

LG CineBeam K projektor je dizajniran da upotpuni životni stil korisnika, nudeći maksimalnu prenosivost sa svojim kompaktnim dizajnom koji sadrži ručku koja se može rotirati za 360...

24.03.2024 Tehnika

ErgonBand: revolucionarni dizajn koji vaš Apple Watch čini praktičnijim

Ergonomski dizajniran za sportsku upotrebu, ovaj dodatak omogućava korisnicima da lako pregledaju sat čak i dok su u pokretu.

21.03.2024 Tehnika

Preslatki Doli robot je savršen spoj zabave i učenja za sve generacije

Doli robot je više od obične igračke - on je saputnik koji može da odgovori na vaše zahteve, pruži radost svojim interakcijama i čak vam pomogne u učenju novih veština.

18.03.2024 Tehnika

Stop alergijama: robot usisivač koji čisti i dezinfikuje vaš krevet

X1 Robot Bed Vacuum je revolucionarni robotski usisivač za krevet koji koristi inteligentnu tehnologiju kako bi temeljno očistio vaše krevete i sofe od svih nečistoća i alergena.

15.03.2024 Tehnika

LEGO vintidž radio: spoj retro dizajna i moderne tehnologije

Napravljen od preko hiljadu LEGO kockica, ovaj starinski radio ima tajni poklopac na poleđini koji vam omogućava da gurnete pametni telefon unutra.

12.03.2024 Tehnika

L'Oreal Airlight Pro: visokotehnološki fen za kosu koji troši manje električne energije

Airlight Pro nedavno je predstavljen na Consumer Electronics Show-u kao "alat za sušenje kose sledeće generacije", namenjen kako profesionalcima u frizerskim salonima, tako i običn...

09.03.2024 Tehnika

Samsungov Ballie Smart Home Robot sada funkcioniše i kao projektor

Prvi put predstavljen pre tačno četiri godine, Samsungov pametni kućni robot Ballie brine o svakodnevnim poslovima, čineći život praktičnijim.

06.03.2024 Tehnika

Dyson Supersonic R: redizajniran za precizno sušenje i oblikovanje kose

Dizajniran da bude upola manji od originalnog Supersonic-a, r – koji je simboličan za njegov oblik nalik malom slovu "r", smatra se najlakšim i najpreciznijim fenom za kosu kompani...